Христо Иванов: Цацаров ще е виновен, ако Европа отдели България от Румъния

08:56, 16 мар 16 / Политика 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Румъния и България все повече се разделят в рамките на европейския мониторинг. Главният прокурор Сотир Цацаров е човекът, който има персонална отговорност за това, обяви бившият министър на правосъдието Христо Иванов пред БНТ.

Според него българските граждани знаят, че този мониторинг е изцяло в техен интерес. По думите му вчера Румъния получи ясна перспектива за излизане от мониторинга, но разделянето на България от Румъния ще се случи много по-рано.

„Европейската комисия показа много ясно, че проблемът е прокуратурата. Излизането от мониторинга не е въпрос няколко души да се съберат в Брюксел и да направят едно пиар събитие. Реформите трябваше да се случат много по-рано. В България няма реформа на прокуратурата, това се опитва да прикрият“, заяви Христо Иванов.

Бившият правосъден министър посочи, че през цялото време се отклонява вниманието от тази трудна част – реформата в прокуратурата и българската политическа класа няма волята да направи тази промяна.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров е в Брюксел, където евродепутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС са организирали събитие с цел отпадане на мониторинга. Против това се обявиха от Гражданския съвет на Реформаторския блок и от ДСБ, според които с края на наблюдението от ЕК ще дойде и края и на малките реформи в съдебната власт.

"Днес в Европарламента коалицията "Цацаров" ще се опита да замаже факта, че Румъния получава перспектива да излезе от наблюдението на ЕК, а за България то се засилва. Ще се квака, че мониторингът е лош, а корупцията у нас не е проблем и реформи не ни трябват", коментира Иванов в своя профил в социалната мрежа Facebook.

И допълни: "През това време в Народното събрание се отказва обсъждането на идеите на гражданската инициатива Правосъдие за всеки за реформа в прокуратурата. Стабилни сме в блатото. Срамна история..."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама