Европа не бива да се превръща в обсадена крепост, казва Плевнелиев

12:05, 16 мар 16 / Политика 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Солидарността и единството формират морала на обществото и го сплотяват. Отговорът на миграционната криза и терористичните атентати трябва да бъде солидарност и единство в ЕС. Европа не бива да се превърне в обсадена крепост. Нашето оръжие е интеграцията, не изолацията. Нашето оръжие е образованото и толерантно общество, където различията се уважават и ни обогатяват.

Това казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за “Дойче Веле”.

Според него в Европа и по света трябва да продължим да живеем заедно - християни, мюсюлмани, евреи и др. Гражданите очакват държавата да гарантира сигурност и перспектива за всеки, но тя в никакъв случай не бива да допуска разделение по религиозен и етнически принцип, изолационизъм, ксенофобия.

“Радикализацията на европейските общества, разрастването на ксенофобията, вълната от популизъм и краен национализъм, на която сме свидетели, ще изострят рязко проблема. Европейците не могат да се затворят в общности и в групи по интереси. Ще бъде пагубно да се самоизолират”, категоричен е държавният глава.

Той заяви, че се възхищава на хуманизма и човещината на немския канцлер Ангела Меркел. “В изключително трудно време тя дава пример за ценностно ориентирана, отговорна политика - за разлика от много други политици в Европа, които мислят и действат краткосрочно, изцяло водени от тяснопартийни и национални интереси”, посочи Плевнелиев.

Той не вижда противоречие между хуманното отношение към бежанците и гарантирането на сигурността на хората. “Ние трябва да бъдем преди всичко добри хора, да бъдем човечни и толерантни. Но и да не допуснем нашата хуманност да застраши сигурността ни”, казва държавният глава.

“Да се оградим със стени, да прогоним всеки различен изглежда лесно и примамливо решение, но ако това ни направи безразлични към човешкото страдание, ние няма да има какво да охраняваме зад тези стени след време. Трябва да постъпим честно и към икономическите мигранти, като им кажем ясно, че нямаме възможност да осигурим за всеки от тях мечтания по-добър живот”, допълва той.

Пред “Дойче Веле” Плевнелиев посочва, че за разлика от много други държави България досега е ярък пример за спазването на европейските регламенти от Дъблин и Шенген и за действия по правилата. “Ние не търсим креативни начини да заобиколим проблемите или да ги стоварим на някой от съседите си. България изпълнява стриктно своите ангажименти към Европа по отношение на бежанците и мигрантите - всеки един се регистрира и настанява в центровете на Държавната агенция за бежанците. Този факт е известен и по тази причина миграционният натиск към страната ни е в пъти по-слаб от този, насочен към Гърция”, казва държавният глава.

И посочва, че България се нуждае от помощ за справяне с кризата. “Финансовите разходи на страната по отношение на охраната на държавната граница и осигуряването на бежанците и мигрантите на наша територия (настаняване, храна, медицински грижи) натоварват много бюджета ни. Необходима ни е помощ от ЕС и по отношение на споразумението с Турция, което трябва да отчита и българските интереси и тревоги относно миграционния натиск от нейна територия”, категоричен е Плевнелиев.

И допълва: “Преговорите по споразумението с Анкара следва да обхванат и сухопътната граница на Турция с Гърция и България, както и границата в Черно море между ЕС и Турция. В противен случай биха се създали предпоставки за разкриването на алтернативни маршрути за мигрантските потоци. Надяваме се нашата позиция да намери подкрепа на предстоящия Европейски съвет в Брюксел”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама