Паметник на културата бе обезопасен след сигнали на граждани

15:33, 16 мар 16 25 211 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сграда - паметник на културата в старата част на Велико Търново, която е частна собственост, бе обезопасена по изискване на кмета Даниел Панов. Сигнал, че фасадата на стария хотел „Цар Борис” е в лошо състояние и създава рискове за пешеходците, бе подаден от жители на ул. „Опълченска”. Веднага след това бе сформирана комисия, която извърши оглед на място и констатира, че масивната постройка действително е в лошо състояние.

На собственика бе изпратено предписание да покрие и изолира външната стена на сградата до реализацията на проект за реставрация и възстановяване. В рамките на броени дни изискването бе изпълнено, а рисковете за пешеходците и автомобилите вече са ограничени.

Специализирана комисия с участието на експерти от Община Велико Търново, Националния институт за недвижимо културно наследство и Регионална дирекция "Национален строителен контрол" извърши обстойна проверка на сградите в старата част на Велико Търново. Констатирано е, че състоянието на 60 от тях е проблемно. Установяват се собствениците и се издават предписания да предприемат мерки за обезопасяване или ремонт. Неизпълнението е основание за налагането на санкции. До момента са съставени близо 10 предписания.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама