Ангелкова се отказа от глобите за палатки, НПО-та предлагат речна полиция

16:03, 16 мар 16 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ще отпадне чл. 207 от промените в Закона за туризма, който предвиждаше глоба от 200 лв. за всеки, който иска да си опъне палатка, където и да е в България извън регламентираните места.

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова по време на общественото обсъждане на промените в Закона за туризма, състояло се във Военния клуб в София.

По думите на Ангелкова предложението ще отпадне, защото е неработещо във вида, в който е публикувано за обществено обсъждане. Според нея е необходимо да има ред и правила за всичко и целта на днешната среща е да се намерят именно те, като се уточни какво е то къмпинг и къмпингуване какви ще са правилата за неговото осъществяване. Министърът на туризма обяви, че е против тоталните забрани.

От риболовното Сдружение „Балканка“ предложиха създаването на т.н. речна полиция, която да реши „проблема с боклука на селяните“.

„Ние ходим и ги събираме всяка година. Нужна ни е речна полиция, която да съблюдава процеса на ловуване – дали рибарите имат заверени билети, каква риба ловят, както и да ограничат незаконната сеч и изхвърлянето на боклук извън предвидените за целта места“, обосноваха се от сдружението.

Вера Стаевска от „Зелени закони“ обяви, че Министерството на туризма няма капацитета да организира качествено обсъждане на текстове, които не са приемливи, като не ставало дума само за чл. 207.

Д-р Петър Берон от Националния природо-научен музей разкритикува глобите за палатки и заяви, че не може да се начуди как Найден Зеленогорски може да измисли подобна забрана.

„Ние това не можем да го спазваме, защото всяка година правим един сбор до Карлуково със 100-150 палатки. Там геолози, ботаници, зоолози правят своите проучвания и извършват изследователска дейност“, обясни д-р Берон.

Андрей Ковачев от Сдружението за дива природа „Балкани” каза, че е възможно да се даде възможности на общините да въведат зони за платено къмпингуване покрай реки, язовири и плажове. Да се въведе социалноприемлива такса за ползване, както и да пуснат ваучери за кола и палатка. Контролът и почистването ще се вменят на общините, които ще получават печалбата от таксите.

От Българска асоциация за къмпинги и каравани предлагат да се въведе понятието „кемперстоп“, където кемперите да имат възможност да се зареждат с вода.

„Ако на всички исторически места имат такова нещо, ние ще сме първите, които ще идем там. Да не говорим за чуждестранните туристи“, обяви представител на асоциацията.

Българският къмпинг портал camping.bg предложиха, когато се дефинира в закона термините диво къмпингуване и бивакуване, да се направи уточнение за продължителността им.

Възможно е те да са краткосрочни за една нощувка, като даде пример с планинари, алпинисти, рибари и др., които избират този вид бивакуване.

Те трябва да се разграничат от дългосрочните къмпингари, които остават сред природата в продължение на месеци през летния сезон.

Ваня Бижева от Български център за устойчиво развитие на екоинженеринг припомни, че има хора, които се прехранват с бране на плодове и билки в планината. По думите ѝ те прекарват месеци в работа, а не в почивка.

На дискусията стана ясно, че срокът за обществено обсъждане на промените се удължава на три месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама