Искат диференциране на заплащането по региони и по браншове

17:23, 16 мар 16 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) искат диференциране на заплащането по браншове и по региони в страната. Това заяви на пресконференция в Благоевград заместник-председателят на асоциацията Никола Зикатанов. 

"Не може да се очаква, че в София заплащането трябва да е на едно ниво с това в Крушаре и Горно Нанадолнище. Не може в шивашкия сектор възнаграждението да е същото като във финансовия и социалните осигуровки като социални прагове трябва да са еднакви", коментира Зикатанов.

По думите му, не е редно минималната заплата да се увеличи с 40% докато брутния вътрешен продукт се е увелил с 14-15 на сто, а инфлацията е пораснала с 5 процента. 

Той коментира и взетия от правителството нов заем от 2 милиарда.

"Не е страшно това, че се вземат заеми, защото те отиват от една страна за изплащането на стари задължения, служат за други процеси и като мост за периоди, в които се плащат проекти, за които има европейско финансиране. По-неприятното е, че има дефицит в бюджета, а ръстът на брутния вътрешен продукт не отговаря на нуждите на държавата", обясни Никола Зикатанов.

Той допълни, че образователното равнище на работещите у нас, възрастовото равнище и броят им намалява. Само пенсионерите се увеличават. В момента в някои сектори също не могат да се намерят квалифицирани кадри. Такива са ИТ сектора и електроника. Именно това им пречи да се развиват така, както световния пазар иска. Нараства и броят на неграмотните и полуграмотните, както и на тези, които са се самоизключили от пазара на труда. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама