Сръбският съд привика Цветан Василев за нов разпит на 6 април

17:44, 16 мар 16 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Малко повече от час Висшият съд в Белград изслушва банкера Цветан Василев по процедурата за неговото екстрадиране. Процедурата с изслушването му ще продължи на 6 април. След излизането си от съда Василев заяви пред български журналисти, че е казал на съда, че КТБ е била "атакувана рейдърски", съобщава БТА.

"Тази атака е била добре мотивирана политически и подкрепена от всички държавни институции, най вече от прокуратурата", посочи той.

На всички останали въпроси Василев отказа да отговори. Той дойде днес в съдебната палата в сръбската столица придружен от засилена охрана. Висшият съд беше насрочил за днес заседание, по време на което на Василев беше дадена възможност да каже всичко по процедурата, свързана с исканата му от България екстрадиция.

Според закона съдията, който е изслушал днес Василев, няма да взема решение по същество за екстрадицията. Това ще направи друг негов колега. След това решението на Висшия съд може да бъде атакувано пред апелативната инстанция. А след нея последна дума има министърът на правосъдието.

От своя страна сръбският адвокат на Василев Владимир Белянски заяви, че не знае колко дълго ще продължи процедурата по екстрадицията му.

"Мога само да ви кажа, че това е редовната част от процедурата пред нашия съд по процеса за екстрадиция и ще продължи още известно време, не знаем колко. Всеки върши работата си. Процедурата е в ход и не се случва нищо необичайно в сравнение с другите процеси", посочи адвокатът.

По официална информация Цветан Василев не е търсил съдействие от българската дипломатическа мисия в Сърбия в последната година и половина - периодът, в който той се предаде на сръбските власти и тече съдебното производство по екстрадицията. Мярката за неотклонение на Василев, която досега предвиждаше той да се подписва всеки ден, вече е по-лека. Той полага подписа си в централното полицейско управление на Белград веднъж на няколко седмици. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама