В Дания живеят най-щастливите хора в света

18:12, 16 мар 16 / Свят 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дания е най-щастлива държава в света, според публикуван в сряда доклад на Мрежата за решения за устойчиво развитие и Института за Земята към Колумбийския университет, предаде Ройтерс.

Проучването се прави за четвърти път, а Дания изпревари миналогодишният победител в класацията – Швейцария. През 2015-а скандинавската държава беше на трето място, след Швейцария и Исландия.

Докладът бе представен в Рим в навечерието на Световния ден на щастието – 20 март. При изготвянето му са взети предвид критерии като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.

В топ 10 тази година попадат още Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия, Канада, Холандия, Нова Зеландия, Австралия и Швеция.

На дъното на класацията е разкъсваната от политическа криза африканска държава Бурунди, която заедно със Сирия, Афганистан, Мадагаскар, Танзания, Либерия, Гвинея, Руанда, Бенин и Того са 10-те най-нещастни места за живеене на планетата..

България е на 129-то място от общо 157 обхванати държави. Въпреки привидно ниското постижение страната ни се е изкачила с пет места нагоре от миналата година, когато е била поставена под номер 134.

САЩ са на 13 място, Великобритания на – 23-то, Франция на – 32-ро, а Италия – на 50-то.

"Това е много силно послание за моята страна, САЩ, която е много богата, и стана още по-богата през последните 50 години, но не стана по-щастлива", коментира професор Джефри Сакс, който ръководи Мрежата за решения за устойчиво развитие и е специален съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

"Тъй като разликите между страните, където хората са щастливи, и страните, в които хората не са щастливи, могат да се измерят научно, можем да разберем защо и да направим нещо по въпроса", посочи в интервю за Ройтерс в Рим Сакс. По думите му, когато страните представят цели като икономическо развитие, а пренебрегват социалните и целите за опазване на околната среда, резултатите могат да бъдат отрицателни за човека и дори опасни за оцеляването му.

Много страни през последните години постигнаха икономически растеж на цената на рязко повишаване на неравенството, задълбочаване на социалното изключване и сериозни щети за околната среда, допълва Сакс.

Пет страни – Бутан, Еквадор, Шотландия, Обединените арабски емирства и Венецуела – имат министри на щастието, чиято задача е да го насърчават като цел на държавната политика, отбелязва „Ройтерс“.

Първият доклад е издаден през 2012 г. в подкрепа на среща на ООН за щастието и благополучието.

Тазгодишното изследване показва, че три държави – Ирландия, Исландия и Япония, са способни да запазят нивата на щастие, въпреки външните трусове като икономическата криза от 2007 г. и земетресението от 2011 година. Причината за това е обществената подкрепа и солидарност.

Проф. Джефри Сакс посочва Коста Рика, която стана 14-та и изпреварва много по-богати държави, като пример за здраво, щастливо общество, въпреки че не е икономическа сила.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама