„Биволъ“: Дистрибуторите на „Булгартабак“ в Близкия изток са извън закона

18:31, 16 мар 16 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изненадващото съобщение на „Булгартабак“, че спира износа на цигари за Близкия изток дойде в деня, в който „Биволъ“ получи отказ от Агенция „Митници“ да разкрие информация кои са неговите контрагенти там. Това съобщи самият сайт за разследваща журналистика.

Въпросът им бил част от разследване, което доказва, че дистрибуторите на „Булгартабак“ са извън закона и са разследвани за контрабанда, пране на пари и финансиране на терористични организации.

От „Биволъ“ се сдобили с писмо, от което става ясно, че още преди приватизацията на дружеството то е работила с фирмата „Каледон Инвест“ и нейния представител за страните от Близкия Изток Салам Кадир Фарадж. От Министерството на икономиката, което се явява принципал на „Булгартабак“ към този момент отговорили на запитване на „Биволъ“, че такова писмо не се съхранява там.

„Каледон Инвест“, която се свързва с бившия шеф на „Булгартабак“ Христо Лачев, е била разследвана в България за контрабанда на цигари и данъчни престъпления, както личи от документ с искане за разкриване на собствеността на фирмата, адресирано от българската прокуратура до американските власти.

Още за „Каледон Инвест“ и легална ли е тази компания може да прочетете в цялото разследване на „Биволъ“ ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама