ДБГ с рязка реакция, ако не мине антикорупционният закон

21:58, 16 мар 16 / Политика 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако не се приеме законът, опасявам се че ще имаме рязка реакция, а то и за госпожа Кунева няма да има друг вариант, ако за втори път бъде бламиран законът. Това каза членът на ПП ДБГ Даниел Вълчев по bTV. Така той отговори на въпрос дали партията ще напусне управлението, ако законът против корупцията не бъде приет.

Все пак Вълчев смята, че има нагласа и политическа воля законът на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева да мине в Народното събрание. Той го обяви за по-радикален и посочи някои от основните му разлики със стария закон. По думите му освен Комисията за конфликт на интереси и БОРКОР, вътре в закона ще е и Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. 

"Кръгът на лицата, задължени по този закон, ще се разшири и ще включи първо висши длъжности като министри, депутати, зам.-министри, второ – лица, които харчат публични пари като например директори на болници, и трето – лица, в чиито правомощия влизат дейности, при които се създава корупционен риск – например главни архитекти", каза Вълчев. 

Бившият образователен министър обясни още, че задължените лица вече няма да декларират само тяхното имущество, но и това, което трайно са ползвали не по-малко от 3 месеца в рамките на 1 година. За пример той даде, че това може да са превозните средства или някакво недвижимо имущество.

За инспекторите, които ще работят в Бюрото, Вълчев обясни, че ще минават на първоначален, периодичен и инцидентен тест за лоялност, както и през полиграф. Бюрото ще се избира от парламента и ще има пет члена, от които единият ще бъде избран за председател.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама