Махат "съжителството" от учебните програми, Балканджи Йово ще се учи по история

22:48, 16 мар 16 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В учебните програми по историята няма да има думата "съжителство", която предизвика бурен обществен дебат около новите учебни програми. Причината е силната обществената реакция, това стана ясно при представянето на новите учебни програми образователния министър Меглена Кунева и зам.-министъра Диян Стаматов пред учениците от Втора английска гимназия, съобщава"Clubz". "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" ще се учи пък в часовете по история.

От получените общо 150 предложения от учители и граждани за промени в програмите, са настъпили и още няколко изменения. Паисий Хилендарски, който отпада от учебните програми в шести клас, съгласно новите програми вече ще се учи на четири пъти. Освен в девети клас по литература, за "История славянобългарска" се е намерило място и в 7, 8 и 10 клас по история.

Произведенията "Стани, стани, юнак балкански" и "Вятър ечи, Балкан стене" ще бъдат част от учебната програма по литература за седми клас. Преди това те бяха предвидени за изучаване само по музика. Каравелов, който напълно бе отстранен от програмите по литература, се завръща с "Хубава си, моя горо" в шести клас. Вазовата творба "Родната реч", която отпадаше от програмите за пети клас, минава в началния курс.

Новост е също, че в осми клас ще се учат откъси от Библията за Исус и Богородица. Диян Стаматов заяви, че е намален процентът от време, в което децата учат световна история, за да има повече часове за българската. Като цяло в прогимназиалния и гимназиален етап това намаление е 10 на сто. С около 50% по-малко ще са термините, които учениците трябва да знаят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама