Решаваща за преодоляване на бежанската криза среща между ЕС и Турция

07:34, 17 мар 16 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерите на Турция и ЕС се събират на заседание, за да завършат направеното по-рано този месец проектоспоразумение, което трябва да сложи края на миграционната криза в ЕС.

До петък Брюксел и Анкара се надяват да постигнат единодушие по споразумението от миналата седмица.

На извънредното заседание в Брюксел преди седмица бяха предложени следните мерки: за всеки сирийски бежанец, върнат от Гърция или от водите на Егейско море в Турция, Европейския съюз да приема да презаселва по един бежанец директно от територията на турската ни съседка; финансова помощ от още 3 млрд. евро за Турция за справяне с мигратския наплив, премахване на визите за турски граждани и подновяване на предприсъединителните преговори за приемане на Турция в Общността на 28-те. В замяна на това южната ни съседка ще има основната грижа голяма част от бежанците да не достигат до Западна Европа.

Планът обаче се натъкна на възражения от страна на няколко европейски столици. България настоява в споразумението да бъде включен въпросът със сигурността на границата с Турция и Черноморския басейн. Кипър заплаши да наложи вето върху преговорите за присъединяване на Турция към ЕС заради нерешения Кипърски въпрос. Франция обяви 72 критериа, които южната ни съседка ще трябва да отговори, за да стане член на ЕС. 

Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Турция не се е пазарила за пари и не разглежда въпроса с бежанците като финансов, а като хуманитарен.

В сряда ЕК представи шест основни принципа по които ще се ръководи бъдещето сътрудничество между ЕС и Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама