Юнкер: Турция не е готова за ЕС

09:10, 17 мар 16 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер смята, че Турция все още не е готова за присъединяване към ЕС.

Юнкер търси рамото на германския канцлер Ангела Меркел за намирането на изход от бежанската криза. Люксембургският политик лобира за постигането на споразумение с Турция, но не я вижда все още като член на Общността, пише икономическото издание „Ханделсблат”.

„Към момента Турция не е готова да бъде приета в ЕС. Дори не вярвам, че тя ще бъде готова през следващите 10 години”, каза той пред германския вестник и все пак изрази предпазлив оптимизъм по отношение на готвеното споразумение между ЕС и Турция за бежанската криза.

„Трябва да постигнем споразумение с Турция през следващите дни, базирайки се на подготвеното на последната среща. Резервирано оптимистичен съм за резултата”, каза още той

Юнкер защити клаузата за връщане на бежанци в Турция, въпреки критиките, че това ще е в нарушение на Женевската конвенция за бежанците и подчерта, че сътрудничеството с южната ни съседка не трябва да бъде интерпретирано като някакъв вид ускоряване на присъединяването на Анкара към Общността.

Съмения относно бъдещето на Турция в ЕС изрази и финансовият министър на Великобритания Джордж Озбърн. Той подчерта, че Лондон е против присъединяването към ЕС на държави, които имат слаба икономика, и припомни, че Обединеното Кралство разполага с право на вето.

Междувременно хиляди испанци протестираха в над 50 града срещу подготвяното споразумение между Брюксел и Анкара. Те определят готвената сделка като незаконна, неморална и позорна, заявявайки, че инициативата на ЕС нарушава човешките права.

Днес в Бюксел ще се проведе среща между лидерите на ЕС и Турция, на която трябва да бъде финализирано постигнатото споразумение за справеня с бежанската криза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама