За първи път лале “Айс крийм” ще разцъфти в Парада на лалетата

09:48, 17 мар 16 25 1975 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Университетската ботаническа градина в Балчик вече може да се види Парадът на лалетата.

 Цъфтежът на 120 сорта лалета ще може да се наблюдава тази година, съобщи Марина Върбанова - ландшафтен архитект на градината. Повече от 23 000 растения ще разцъфнат в цветните фигури. Те са съчетани с разнообразни сортове теменужки, незабравки, парички, плескавичета.

Парадът на лалетата започна с най-рано цъфтящите класове Кауфманиана. Те са най-рано цъфтящите видове лалета – ниски, като цветовете са с различни багри. Листата им имат пурпурни ивици. Лалетата от този клас, които вече омайват посетителите на градината с цветовете си, са Джузепе Верди и Вивалди.

Другият клас лалета, които цъфтят, са Фостериана или императорски лалета, които се характеризират с едри ярки цветове и продължителен цъфтеж. В момента цъфтят също лалетата Sweetheart, Madame Lefeber, Design impression, Yellow Purissima и други.

В Божествената градина ще разцъфнат 6000 броя лалета, подобни на божури, представени в цветна река. Те са прекрасни на фона на ниския килим от теменужки.

В селекцията тази година ще могат да се видят и нови сортове, които Парадът на лалетата показва за първи път.

Такова е лалето "Айс крийм", което е от клас божуровидни. То е изключително артистичен и доста впечатляващ вид. Цветът му е с диаметър над 10 сантиметра, има кичеста чашка в бяло и томнорозово. Преди отварянето на лалето венчелистчетата наподобяват конус със сладолед. Цъфтежът му се очаква около 10 април и ще бъде атракцията тази пролет. Другият нов сорт тази година е хибрид, който се отличава с огромни цветове и наситени разцветки. Лале Син папагал от клас Папагалови също ще радва посетителите на градината.

Очаква се Парадът на лалетата да продължи до края на април. След 8 април ще започнат да цъфтят божуровидните лалета.

В Ботаническата градина тази година могат да се видят доста нови видове луковични растения, като сибирския синчец, нов сорт кукувиче грозде, еремуруси,  фритиларии, ранункулус, различни сортове иглика.

Над 68 000 броя са оформени в цветните площи. Сред тях има незабравки, парички, над 40 сорта виоли, тази година теменужките са от нов вид

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама