Без нови учебници за пети клас и без „Робинзон Крузо“

09:58, 17 мар 16 / Политика 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да има нови учебници по история за пети клас и следващата учебна година ще започне със стари. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на образованието Диян Стаматов пред Би Ти Ви. Първокласниците ще започнат годината с нови учебници.

Предметът е с изцяло ново съдържание и няма как да се учи по стария учебник. По думите на зам.-министъра няма законен начин учебникът да бъде отпечатан до 15 септември. Той може да е готов най-рано през ноември.

Приключенският роман „Робинзон Крузо” няма да бъде включен в учебниците, обяви Стаматов. Фолклорната песен "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" ще се изучава по история в 6 клас. „История славянобългарска” ще се учи общо четири пъти - по литература в 9 клас и по история в 7, 8 и 10 клас.

Интерпретациите за отпадане на някои български произведения, като "История славянобългарска" и "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" и за замяна на термина „робство“ със „съжителство“, предизвикаха недоволство и протести в няколко града из страната.

Учебната програма беше преработена, заради разразилия се скандал, който доведе до оставката на проф. Тодор Танев като просветен министър. Министър стана Меглена Кунева.

Една от основните цели е учебното съдържание да се олекоти максимално. Това не може да стане без отпадането на произведения, посочи Диян Стаматов. По думите му в момента се изучават твърде много задължителни неща и в резултат ученикът нищо не знае.

Стаматов уточни, че екипът на министерството на образованието е обсъждал със стотици учители от цялата страна новите учебни програми и тогава е взел решение как да изглеждат те.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама