Осъдиха условно куриер на телефонни измамници

10:30, 17 мар 16 25 300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


Три години лишаване от свобода, отложени с 5-годишен изпитателен срок, наложи Варненският районен съд на 55-годишен мъж от Белослав. Той бе осъден за няколко телефонни измами, извършени в съучастие с неустановени лица.

Преди 2 години Георги Иванов останал без работа. Тъй като трябвало да изплаща заем, позвънил по обява във вестник, в която се търсел шофьор за доставка на документи срещу заплата от 400 лева. „Работодателят“, който се представил като Миро, му обяснил, че ще трябва да разнася с автомобил документи и пакети от Варна до други допълнително посочени места, като парите за доставките ще взема от самите пратки.

Георги започнал да приема приема поръчките от 6 февруари 2014 г. До 25 март били осъществени телефнни измами на общо четирима старци от Варна и с. Кичево. При всички случаи у възрастните хора било поддържано заблуждение, че децата им са претърпели злополука и се нуждаят спешно от средства за медицинско лечение.

Иванов получавал инструкции за точния адрес на хората с пратката, а телефонните обаждания били осъществявани от неизвестни по делото лица чрез закупени предплатени сим-карти от офис на мобилен оператор във Велико Търново. Самите сим-карти, които представляват веществени доказателства по делото,  били препродавани неколкократно на различни лица в района на жп гарата в Горна Оряховица. Причинената имотна вреда на пострадалите е в общ размер над 23 000 лева.

Георги Иванов не е осъждан досега. Районният съд го оправда по първоначално повдигнатото му обвинение за измама на още две възрастни жени, както и в това престъплението да е в големи размери. Съдебният състав уважи общо два предявени за съвместно разглеждане в наказателния процес граждански искове от пострадали за причинените им имуществени вреди. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама