Депутатите искат висше образование за висшите държавни длъжности

10:46, 17 мар 16 / Политика 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Със 112 гласа "за" и 10 "въздържали се" депутатите приеха на първо четене промени в Закона за администрацията, с които ще се изисква назначаването на служители на висши държавни длъжности да става, ако кандидатите имат висше образование, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

С приемането на промяната такова изискване ще бъде въведено за заемане на постовете на областните управители, заместник -областните управители, заместник-министрите, председателите на държавните агенции, държавните комисии, изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт. 

По време на дебатите Георги Гьоков от БСП бе категоричен, че е хубаво и длъжностите министър-председател, кметове на общини и кметски наместници да не остават извън обхвата на промяната. 

Методи Андреев от ГЕРБ подчерта, че изискването на образователен ценз е много важно и допълни, че ще направи предложение между първо и второ четене да има изискване освен магистър, лица да имат и три години стаж по професията, декларирана в дипломата. 

Освен този законопроект, депутатите гласуваха и друг, който бе подкрепен с 80 гласа „за“ и 40 „въздържали се“. С него бе гласувана възможността за сключване на срочни трудови договори с лица, които да бъдат назначавани на длъжността „сътрудник по управление на европейски програми и проекти“, които да бъдат извън ограниченията на административния борд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама