Ценово и Свищов ще реализират съвместни инициативи

10:47, 17 мар 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Ценово бе домакин на първата работна среща за учредяване на местна инициативна група съвместно с Община Свищов, съобщават от местната администрация. С идеята на двете съседни общински администрации бяха запознати кметове на населени места, служители в Общината, общински съветници, представители на културни и образователни институции, земеделски производители. 

Водеща в учредяването на неправителствената организация е ролята на Община Ценово, а идеята е подкрепена изцяло от местната управа в Свищов. 

Местните общности трябва да предложат приоритети, които да залегнат в Стратегията на МИГ. Те ще бъдат своеобразните жалони, по които ще се разработват проектите на жителите от общините Ценово и Свищов. Всички дейности ще се изпълняват на място и хората няма да губят време, нерви и финансови средства за пътуване и одобрение на проектите до столицата или областните центрове. Очаква се  след приключване на информационната кампания и регистрацията на МИГ същинската дейност по реализация на проектите да стартира в началото на следващата година. 

„Това сдружение ще бъде от изключителна полза за двете общини и искрено се надявам, че проектите ще окажат трайно въздействие върху развитието на населените места. Парите, които ще бъдат отпуснати за изпълнение на проектите, ще бъдат предоставени като безвъзмездна финансова помощ“, е заявил по време на срещата зам.-кметът на Ценово Цветомир Петров.

„За нас е изключителен шанс да се включим в тази МИГ. Селата от общината не могат да подготвят и изпълняват проекти. Сега те имат възможност да покажат какво искат да се случи и да преследват целите си“, е допълнил Мирослав Ангелов – зам.-кмет на Свищов.

По време на срещата е била анонсирана идеята отново между двете общински администрации да се учреди местна инициативна група в областта на рибарството. Предвижда се да се възстановят лодкостоянките в селата Кривина и Новград и по този начин да се даде нов шанс за развитието на стопанския риболов в този участък на река Дунав.

Втората информационна среща ще бъде организирана и ще се проведе на територията на община Свищов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама