Близката до ПКК „Ястреби за свободата на Кюрдистан“ пое отговорност за атентата в Анкара

11:08, 17 мар 16 / Свят 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кюрдската групировка „Ястреби за свободата на Кюрдистан“ (ТАК) пое отговорност за кървавия атентат в Анкара, при който загинаха 37 души, а над 100 бяха тежко ранени.

Изявлението бе публикувано на сайта на групировката. В него кървавото нападение е определено като "отмъщение" за операции на турските сили за сигурност, извършени в населените с кюрди югоизточни провинции на Турция от лятото насам.

ТАК е свързана със забранената в южната ни съседка Кюрдска работническа партия (ПКК), като властите я заподозряха като основен виновник за взрива, който стана на ключов транспортен възел в столичния град.

По думите на "Ястреби за свободата на Кюрдистан" атентатът не е имал за цел цивилни граждани, а силите за сигурност. Кюрдите допълват, че жертвите от страна на населението са неминуеми. 

Същата групировка пое отговорност и за атената преди няколко седмици, при който натъпкан с експлозиви автомобил се взриви край военен конвой.

Междувременно, германското министерство на външните работи съобщи, че посолството на страната в Анкара е затворено заради терористична заплаха.

Затворено са и Генералното консулство в Истанбул и немското училище. Във вторник Германия издаде предупреждение към гражданите си в Анкара за "предстоящо нападение". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама