388 кг боклук се пада на човек в област Шумен

11:18, 17 мар 16 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
69 хил. тона са били битовите отпадъци в област Шумен през 2014 година (62 хил. тона за 2013 г.). Това сочат данните на Статистиката в Шумен

През същата година са депонирани 42 хил. тона, предадени за оползотворяване са 19 хил. тона, а предадени за предварително третиране – 8 хил. тона.

От статистиката уточняват, че количеството на събраните битови отпадъци се оценява чрез преки измервания, а при липса на такива – на базата на транспортни документи.

В област Шумен 100% от населението е обслужвано от системи за организирано сметосъбиране, при 99.6% средно за страната.

През 2014 г. събраните отпадъци на човек от обслужваното население в областта са оценени на  388 кг (348 кг за 2013 г.), при 443 кг за страната.

Битови отпадъци са отпадъците, които се получават в резултат на жизнената дейност на хората по домовете, в административни, социални и обществени сгради.

Към тях се приравняват и отпадъците от търговски обекти и съпътстващи производството занаятчийски дейности, обекти за отдих и забавления, когато нямат характер на опасни отпадъци и в същото време тяхното количество или състав не пречи на третирането им съвместно с битовите.

Битовите отпадъци са изчислени на базата на данни, както от редовното годишно статистическо наблюдение за битовите отпадъци, така и от Националната информационна система за отпадъците на Изпълнителната агенция по околна среда.

В края на 2014 г. средствата за околната среда в област Шумен са били 58.9 млн. лв. (53.5 млн. лв. през 2013 г.).

Разходите за околната среда включват два компонента: разходи за поддържане и разходи за придобиване на дълготрайни материални активи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама