Определиха Доналд Тръмп като глобална заплаха

12:02, 17 мар 16 / Свят 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заемането на поста президент на САЩ от Доналд Тръмп е сред 10-те най-сериозни глобални заплахи, обяви аналитичното звено на списание „Икономист“ The Economist Intelligence Unit (EIU), цитирано от Би Би Си.

Изследователите предупреждават, че избирането му за държавен глава ще доведе до дестабилизиране на световната икономика.

Изследователите са оценили риска от отделни събития по скала от 1 до 25. "Доналд Тръмп печели президентските избори в САЩ" се намира на шесто място в класацията с оценка 12, също като "Увеличаваща се заплаха от джихадистки тероризъм дестабилизира глобалната икономика".

Като топ заплаха с индекс 20 епоставена китайската икономика, която е заплашена от „твърдо кацане”.

Анализаторите от EIU подчертават, че отношението на Тръмп към Китай, както и коментарите му за ислямския екстремизъм, включително заканата, че ще спре достъпа на мюсюлмани до САЩ, са „потенциален инструмент на джихадистки групи да набират поддръжници”.

Вземат се под внимание и изказванията на Тръмп за търговска война и че неговите политики „клонят да бъдат податливи на постоянно преразглеждане

„Той е изключително негативно настроен спрямо свободната търговия, особено Северноамериканското споразумение за свободна търговия, и неведнъж е наричал Китай "манипулатор на валута", казват анализаторите. В комбинация с крайните му изказвания по адрес на Мексико, това може да доведе до рязка търговска война, предупреждават те.

Ако все пак Тръмп спечели номинацията, а в последствие и изборите, това ще създаде огромни пречки за вътрешната и външната политика на Вашингтон, смятат от звеното. "Предвид враждебността вътре в републиканската партия към Доналд Тръмп в съчетание с неизбежната остра съпротива на демократите, ще се стигне до блокиране на голяма част от неговите радикални предложения в Конгреса", заключават от EIU отбелязват, че не се очаква Тръмп да победи кандидата на демократите Хилари Клинтън.

Междувременно министър от австралийския кабинет определи като „ужасяваща” предизборната кампания на Тръмп. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама