Кметът на Каварна Нина Ставрева: Уверена съм, че успехите ни ще продължат

12:40, 17 мар 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За първите сто дни от мандата Topnovini.bg разговаря с кмета на Каварна Нина Ставрева:

Г-жо Ставрева, изминаха първите сто дни от мандата Ви като кмет на Каварна. Кое е най-важното, което се случи през този период?

Изминаха 3 месеца от тържественото заседание на Общинския съвет, на което аз и новите общински съветници се заклехме да защитаваме интересите на хората в Каварна.  За изминалите сто дни показахме, че животът ни може да се промени, според желанието на гражданите и че обещанията в предизборните кампании могат да се изпълняват. 

Това време беше изпълнено с надежда, но понякога ни носеше и неприятни разкрития и изненади, но и първите резултати са факт. По мое предложение Общинският съвет прие таксите за детските градини в общината да бъдат символични - само 2 лева. Приета беше и новата структура на администрацията в Общината, която ще направи работата забележимо по-ефективна.

В началото на мандата Вие обявихте, че ще направите ревизия на Общината. Има ли вече резултати от одита?

Все още не съм изпълнила докрай обещанието си за пълна ревизия на общината, тъй като тя все още не е завършена. Има някои констатации, които са доста неприятни. Аз не съм човек, който ще търси оправдания за несполуките си в минали мандати, но езикът на цифрите е безпощаден.  Само преди два месеца се разбра, че Общината трябва да върне средства в размер на 280 хиляди лева, защото предшественикът ми г- н Цонев е разрешил започването на проект за изграждане на пречиствателната станция, без да е имал одобрение на предпроектното проучване за строежа на съоръжението. От Министерството на околната среда и водите няколко пъти са правили проверки на този проект. Изисквали са документи за строителството на пречиствателната станция. Каква беше изненадата ми да прочета докладите на одитиращите експерти от МОСВ?! Оказва се, че хората са получили доста откъслечна информация, защото са им предоставяни документи в насипно състояние, но не за Каварна, а за Несебър и Обзор, и тук–там за Каварна. Това е шокираща некомпетентност и нехайство, които сега ще ни излязат скъпо. Проектът вече е приключил и шансът да спечелим делото пред Върховния административен съд и да не платим тази сума от МОСВ е много малък. Проектът е бил на практика без контрол. Аз не искам да давам квалификации за такъв тип управление, нито за държанието на г-н Цонев като опозиция. Но за тези сто дни стана ясно кой работи в полза на града и кой срещу собствените си съграждани. За съжаление сега ще се наложи и да дадем пари от касата на града за нехайството на бившето управление.

За 100 дни стана ясно, че правилата и законността, отговорността не са били характерна особеност на предишното управление.  Зад фойерверките от рок емоции са останали скрити действия, които са от компетенцията на правораздавателната система в държавата. А сега се разчита на същите средства за отвличане на вниманието от истината.

След тези сто дни имате ли надежда, че ще успеете да постигнете целите, които сте си поставила?

Това което чувам най-често пред последните месеци е, че когато обединим усилията си, постигаме успех. Изненадана съм от това колко много хора идват и споделят идеите си с мен. Някои от тях осъществяваме, за други трябва повече подготовка и време. Това ме кара да мисля, че успехите ни ще продължат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама