"Атака" иска да приравни неолиберализма към фашизма и комунизма

12:41, 17 мар 16 / Политика 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Атака" иска приравни „неолибералната“ идеология към престъпленията на фашизма и комунизма. Депутатите от групата са внесли в деловодството на парламента промени в наказателния кодекс (НК) с които предлагат от 3000 до 5000 лева глоба за пропагандирането на неолибералната идеология. В кодекса проповядването на „фашистка или друга антидемократична идеология“ или насилствено изменяне на установения от конституцията строй се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до 5000 лв.

„В резултат на неолибералната престъпна приватизация“ „страната ни бе напусната от близо 2 милиона български граждани, които в състояние на паника и погнуса потърсиха своето оцеляване и това на децата си зад граница“ пише в мотивите към предложението за промяна на закона на „Атака“. Националистите обаче не уточняват, дали емигрантите ни не са потърсили спасение от „неолиберализма“ в страни сочени за „неолиберални“. В мотивите си атакистите твърдят още, че „около 1,4 милиона българи са търсили психиатрична помощ, благодарение на „чудесата“ на неолиберализма“.

Неолиберализмът е политическа философия, която се застъпва за икономическа либерализация, свободна търговия и свободни пазари, приватизация, дерегулация, намаляване на мащаба на държавния сектор, при засилване ролята на частния сектор в съвременното общество, според определението на wikipedia. Това са и част от ценностите на Европейския съюз.

С проектозакона си националистите отговарят на предложението на Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок, и колегата им Методи Андреев от ГЕРБ, които искат проповядването на социалистическите идеи да се приравни с фашистката и националсоциалистическа идеология. Тримата предлагат и глоба от 500 до 2 000 лв. за хората, които носят, рисуват или разпространяват на обществени места знамената, отличителните знаци или символи на комунизма, фашизма и националсоциализма. По митингите на „Атака“, често могат да бъдат забелязани комунистически символи. Независимият депутат Велизар Енчев пък внесе промяна в НК с които иска в същия член на кодекса да се добави като престъпление и оспорването на антифашистката съпротива.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама