Глобяват кметове и домоуправители за рушащи се сгради

14:04, 17 мар 16 / Политика 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Парламентът гласува на второ четене промени в Закона за етажната собственост, с които се въвеждат глоби за кметовете на общини и райони, както и домуправители на сгради, които се рушат, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Така при неизпълнение на задълженията на председателя на управителния съвет (управителя) е предвидено той да се наказва с глоба в размер от 500 до 1000 лв., съответно на кмета на общината или района – от 300 до 700 лв. 

Според вносителите на законопроекта, задължението за извършване на неотложен ремонт в една жилищна сграда е от особена важност. Разрушаващите се сгради са опасни за живота и здравето на гражданите и навременният им ремонт ще предотврати честите злополуки в тях.

Собствениците пък ще са длъжни да се грижат за безопасната експлоатация на всички съоръжения и инсталации в сградата, да не извършват дейности в общите части на сградата, включително и по фасадата, които нарушават тяхната цялост и архитектурен вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама