ГЕРБ настоява Борисов да освободи ДСБ от всички ръководни постове

14:08, 17 мар 16 / Политика 25 313 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да освободи от всички ръководни постове Радан Кънев и ДСБ, предаде репортер на София Topnovini.bg.

На брифинг в парламента заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева заяви, че искат от Борисов да обясни до кога "опозиционерите" на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта.

"Ще питаме премиера до кога ще търпи тези хора техните лъжи, че са в опозиция, а всъщност са в управлението на държавата. ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да вземе мерки и да освободи от всички ръководни постове в държавата хората на Радан Кънев и ДСБ, самообявили се на думи за опозиция, а на дела участват в управлението. ГЕРБ отказва повече да носи отговорност за действията на Радан Кънев и неговите съпартийци“, подчерта Караянчева.

Тя насстоя прокуратурата да се самосезира и да провери дейността на няколко скандални назначения от квотата на ДСБ в държавното управление и всички скандали, изнесени в медия. "Списъкът с назначения на ДСБ във властта е много дълъг, но на първо място настояваме прокуратурата да провери държавното дружество "Терем", а Борисов незабавно да освободи председателя на Съвета на директорите Стоил Яков, който е лично назначение на Радан Кънев. Имаме сигнали, че то бива източвано чрез корупционни схеми, а парите отиват в черната каса на ДСБ под надзора на Радан Кънев", обясни Караянчева.

От ГЕРБ настояха още да бъде проверен договора за адвокатски услуги на кантората на Радан Кънев, сключено със същото дружество на стойност 2000 лева на месец. "За 2015 г. тази адвокатска кантора е получила 20 000 лева, въпреки че дружеството има отделен юридически отдел", допълни Караянчева.

Александър Ненков допълни, че ДСБ участва в управлението, за да се ползва от блага. "Това са назначенията на Радан Кънев: Дружество "Флотски арсенал", финансовият директор Тони Тодоров. Маргарита Христова е управител в същото дружество и отново е назначение на Радан Кънев, Недялко Янков - контрольор в "Терем", Радослав Бейков - контрольор в "Терем". Минаваме и през няколко министерства, в които опозиционерът Радан Кънев има зам.-министри - в МВР - Цвятко Георгиев. Почти целият политически кабинет на Министерството на външните работи са назначения на ДБС и Радан Кънев - Георги Стойковски, съветник; Деси Прошкова, съветник, Мартин Табаков, съветник; Иларион Иларионов, Асен Агов, съветник по енергетиката, Христо Ангиличин - зам.-министър, който управлява цялата администрация на министерството и почти всички обществени поръчки; Ирена Тодорова, съветник; Николай Ненов, експерт в политическия кабинет; Биляна Боева - секретар на зам.-министъра Христо Ангиличин. В Министерството на регионалното развитие и благоустройството - Евгени Чачев, съветник в политическия кабинет. В Министерство на енергетиката - Николай Николов, зам.-министър, чиято съпруга е сътрудник на Радан Кънев в адвокатската му кантора. Това е крещящ конфликт на интереси. Същата жена е изготвила и договора за правна помощ на "Терем" с кантората", избори Ненков.

Той посочи, че сред назначенията е имало и зам.-областни управители, като този на Габрово Добромир Валачев, на Варна - Цветомир Петров. "Няма да пропуснем и министъра на здравеопазването - Петър Москов, който беше посочен като лично назначение на Радан Кънев. Питаме го няма ли да поиска и оставката на Николай Ненчев. На конференцията на ДСБ Ненчев лично се нарече ваш министър", подчерта Александър Ненков.

Цвета Караянчева посочи още, че е време тази политическа шизофрения да бъде прекратена и излекувана. "Не оспорваме експертните качества на изброените хора, но настояваме Радан Кънев и ДСБ един път завинаги да се определят - опозиция ли са или са част от управляващите. Настояваме РБ да излъчи единна кандидатура в парламента на един лидер, който да носи отговорност за законодателната политика и гласуването. Време е това двуличие на моралните стожери да приключи. Настояваме прокуратурата да провери всички обществени поръчки в Министерството на отбраната", заяви Караянчева.

Запитани дали искат оставката на Петър Москов и Николай Ненчев, Караянчева отговори, че ще изслушат позицията на Борисов, за да му зададат тези въпроси. "Това не е ултимативен тон, това е част от истината, която казваме тук и сега. Искаме да чуем какво ще каже премиерът и след това ще вземем решение дали да поискаме оставки на определени лица", каза още Цвета Караянчева.  

Според председателя на парламентарната група на "Патриотичния фронт" Валери Симеонов, който направи коментар пред журналисти, това е координирана акция на ГЕРБ, която има за цел да окаже натиск на групата на Радан Кънев. По думите му ГЕРБ искат Кънев да е на колене заради евентуалната му кандидатура за президент. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама