Пламен Стоилов: Настояваме за законодателни промени, които да позволят развиването на речните плажове

14:40, 17 мар 16 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"В момента проблемът пред кметовете и техните намерения да правят плажове е, че е забранена всякаква интервенция в заливаемите зони. Ние сме предложили ясно и конкретно в Закона за водите да се вкара алинея, която да даде възможност, по инициатива на кметовете и през областните управители и Общински съвет, да се предоставя участъци от тези зони на кметовете, които да урбанизират териториите по съответния ред". Това заяви днес кметът Пламен Стоилов в отговор на журналистически въпрос за възможностите за развитие на речните плажове. 

В дискусията се включи и министърът на туризма Николина Ангелкова, която обаче коментира, че на този етап възможностите на Министерството се свеждат единствено до обследване на териториите и обсъждане на възможностите с всички заинтересовани страни. 

Кметът Пламен Стоилов бе категоричен, че не е нормално прекрасните острови и крайбрежие, които Русе има и които са извън "Натура", да не могат да бъдат развивани като плажове. На практика Общината не може да извършва никаква дейност по тях, дори инсталирането на елементарни удобства като душове и кабини, тъй като е абсолютно забранено да се развива подобна дейност. 

Стоилов изрази надежда, че ще получи подкрепа от Министерството за законодателната инициатива, и заяви, че Общината няма да спре да настоява за извършването на тези промени. 

"Това ще даде мощен тласък на развитието на туризма, и на обръщането на градовете и на хората към реката", категоричен бе русенският градоначалник. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама