Китайски мед подбива цените на родния, алармират пчелари

14:54, 17 мар 16 25 568 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 83 фирми от България, Гърция, Румъния, Сърбия и Турция представят мед, пчелни продукти, нови технологии и оборудване за пчеларството на започналото днес в Добрич специализираното изложение "Пчеломания".

В приветствието си кметът на Добрич Йордан Йорданов, под чиято егида се провежда форумът, подчерта, че през последните 4-5 години статистиката показва, че в различни части на света изчезват пчелите, като на места процентът достига до 80. Изложението „Пчеломания“ доказва, че Добрич и регионът се грижи за екосистемата, тъй като пчелите са изключително полезни и ценни и, ако те изчезнат, ще изчезне и човечеството, подчерта кметът.

Областният управител Детелина Николова пожела успех на форума, като подчерта, че всеки трети килограм мед в България е произведен в област Добрич.

Сред гостите на изложението е Лучия Каленичи – ръководител на бизнес делегация на Камарата на търговията, индустрията и навигацията в Констанца, Румъния. Тя води 12-членна делегация от представители на две големи асоциации на производители и търговци на пчелни продукти. Целта е да се осъществи директен  контакт с български търговци и производители, които в бъдеще да станат дългосрочни.

Тази година на щандовете на „Пчеломания“ восъчните основи са на цени от 1-1,20 лева, докато миналата година са стрували 1,60-1,80 лева. Восъкът се изкупува по 10 лева за килограм, докато през 2015 г.цената му е била 16-17 лева за килограм. Понижени са и изкупните цени на меда. Изкупната кампания миналата година е стартирала при цени от 5,50 лева за килограм, а  сега медът вече се изкупува по 4,50-4,60 лева за килограм, съобщи председателят на сдружение „Пчела Добрич” Стойчо Стойчев. Той обясни, че спадът на цените на меда и пчелните продукти и консумативи  се дължи на изключително голям внос от Китай и Украйна.

В област Добрич 614 регистрирани пчелари с 55751 пчелни семейства. 35 % от произведения мед в България е от региона, посочи още Стойчев.

Тази година няма да бъде връчен приз за Пчелар на годината, съобщиха организаторите от „Добрички панаир“. Голямата награда - грамота и статуетка, ще бъде връчена на Евротом ООД - за търговско представителство. Ще бъдат отличени с грамоти „АСМ 53“ – за богата гама инвентар на полската фирма „Лисон“, „Пантелей Тошев“ ООД – за българските храни за пчели с марка „Пчелино“. Грамоти ще получат и фирми от Сърбия, Гърция и Турция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама