35 заболели от туберкулоза в област Добрич за година

15:14, 17 мар 16 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Безплатни профилактични прегледи за туберкулоза ще се проведат в болницата в Добрич на 21 и 22 март, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

В седмицата 21-25 март в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в страната ще бъде организирана кампания „Дни на отворени врати, която е доказала своята ефективност за осигуряване на нископрагов достъп до медицински услуги и добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция. Мотото на кампанията е „Обединени в борбата с туберкулозата. В рамките на инициативата и по повод 24 март – Световен ден за борба с туберкулозата на 21 и 22 март в Пневмофтизиатричния кабинет на МБАЛ - Добрич ще се проведат безплатни профилактични прегледи на желаещите граждани.

Динните сочат, че за 2015 г. в област Добрич са регистрирани 35 заболели от активна туберкулоза, като заболяемост е 19,15 на 100 000 души.Предходната година заболелите са били 48.

За периода 1995-2015 г. регистрираната заболяемост за област Добрич, с изключение на 2002 г., 2011 г., 2014 г. и 2015 г. винаги е била под средната за страната.

В България през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на заболяемостта, за област Добрич тенденцията следва тази за страната до 2014г., когато е регистрирано повишаване.

Туберкулозата е една от най-древните болести на човечеството. Независимо от постигнатите успехи в диагностиката, имунопрофилактиката и лечението й, тя си остава една от широко разпространените инфекции.

Туберкулозата е инфекциозно заболяване, което се характеризира с поражение на различни органи и системи (най-често белите дробове) и хронично протичане. Заболяването има здравно и медико-социално значение, което се определя от широкото му разпространение, тежестта на протичане и сравнително висока смъртност при липса на лечение. Като социалнозначимо заболяване се свързва с икономическото развитие на дадена страна, условията на живот и бит на населението, нивото на здравеопазването и др.

Рискови фактори са непосредствен контакт с болен от туберкулоза (най-голям риск при семеен контакт или в затворени колективи), пушене и злоупотреба с алкохол, липса на ваксинация срещу туберкулоза, намалени защитни възможности на организма след прекарани инфекции, хиповитаминоза, преумора, непълноценно хранене, нехигиенични условия на труд и бит и др., наличие на хронични заболявания - хроничен бронхит, бронхиална астма, ХОББ, диабет, алергични състояния и др., заразеност с вируса на СПИН.

Основното средство за предпазване от туберкулоза е задължителната активна имунизация на населението с БЦЖ ваксина. Съгласно Имунизационния календар на Република България всяко здраво новородено дете се имунизира от 48-я час от раждането и трикратно се реимунизира на 7, 11 и 17 годишна възраст, но само след  отрицателна проба Манту.

Поддържането на естествените съпротивителни сили на организма става чрез пълноценно хранене, което е богато на белтъчини и витамини, поддържане на добра лична и обществена хигиена, осигуряване на оптимални условия на почивка и добър двигателен режим.

Важно правило е консумирането на хранителни продукти, които са преминали ветеринарно-санитарен контрол.

Днес туберкулозата е болест, която може да се излекува, ако се открие своевременно и се спазва стриктно лечението. При установен случай на заболяване в семейството, всички членове трябва задължително да се консултират с лекар!

Диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата у нас са безплатни за всички, независимо от техния здравноосигурителен статус.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама