Общинска фирма оценила четири пъти по-скъпо от частник улица в "Манастирски ливади"

15:44, 17 мар 16 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общината ще откупи частния имот, върху който се намира единствената улица в кв. „Манастирски ливади“ - връзка с бул. „Тодор Каблешков“. Преди три месеца достъпът до улицата беше отрязан след започването на строежа на две нови сгради.

В неделя жителите на „Манастирски ливади“ направиха и жива верига, като затвориха „Тодор Каблешков“ с искане за възстановяване на движението по улицата.

Решението за процедурата по отчуждаването на имота обаче се забави с няколко дни, тъй като общинската фирма „Софинвест“, на която е била възложена оценката на имота е дала близо четири пъти по-висока цена за изкупуване в сравнение с частна фирма, която също е изготвила оценка.

„Софинвест“ са предложили на общината да обезщети собствениците като има плати по 328 евро на квадратен метър, което прави близо 273 хил.евро за 832 кв.м. Според проучването на частната фирма – „Кристиан Нейко“ обаче квадратният метър струва 80 евро, което е четири пъти по-ниско от предложението на общинската фирма.

За това и финансовата комисия в Столичната община обсъди предложенията на извънредно заседание днес. След близо час обсъждане те решиха, че ще приемат оценката на частната фирма и ще платят на собствениците на терена, на който се намира улицата, 66 560 евро.

„Общинската фирма дава четири пъти по-висока цена, отколкото дава частната, което тепърва ще го говорим с колегите как се случва. Аз имам сигнали, че това не е първият случай. „Софинвест“ е давала завишени цени и в други случаи, но предстои да ги проверим, за да не звучи като празни приказки“, обясни пред София Topnovini.bg общинският съветник Войслав Тодоров, който е член на финансовата комисия.

Освен незабавно възстановяване на движението по улицата, жителите на „Манастирски ливади“ поискаха и изготвяне на нов подробен устройствен план на квартала, който да забрани строежите и да предвиди изграждането на училище и детска градина, каквито там липсват.

„Целта на плана е да не се случва хаоса, който имаше до момента. Това обаче продължава да липсва. Продължава да няма яснота и къде ще се строи и колко ще се строи. Работи се на парче, колкото да се потуши пожарът“, посочи още Тодоров.

Кметът на район „Триадица“ Николай Терзиев заяви, че е провел десетки срещи с живеещите и работещите в „Манастирски ливади“. По думите му до 15 дни ще бъде възстановен и пешеходният достъп до квартала, който също е бил затворен.

„Сформираме и обществен съвет към района, който ежемесечно ще обсъжда всичките въпроси и проблеми. С целия инициативен комитет от „Манастирски ливади“ сме се разбрали по тези въпроси. С него сме набелязали четири - пет първоначални действия, едно от които е и това да бъде възстановена улицата и достъпа. Нещата вървят в тази посока едно след друго“, обясни пред София Topnovini.bg още Терзиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама