Българо-турската камара посрещна бизнесмени от Истанбул

15:51, 17 мар 16 25 1148 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководството на Българско-турската камара в Шумен беше един от домакините при посещението на голяма бизнес делегация от Република Турция, съобщиха от камарата.

Визитата на турските бизнесмени беше във вторник и сряда в столицата.

Делегацията беше от членове на Турско-българския бизнес съвет, орган към Съвета за външно-икономически връзки на Министерството на икономиката в Турция /DEIK/ и беше водена от председателя на Съвета Осман Ак. В състава й бяха представители на водещи компанни в сферата на информационните технологии, международния транспорт, банковия сектор, електрониката, текстила, ядрената медицина, химията,  и др.

От страна на Камарата в срещите участваха председателят на Управителния й съвет Фикрет Индже, който е и член на Турско-българския бизнес съвет, заместник-председателят Едис Емре и изпълнителният директор Венцислав Венков.

Турските гости бяха приети от вицепремиера Томислав Дончев, а в срещата взе участие и министърът на промишлеността Божидар Лукарски. По-късно се проведе и среща с председателя на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

Особено ползотворни бяха срещите с работодателските организации в България. В задълбочена дискусия, провела се в КРИБ, председателят й Кирил Домусчиев запозна гостите с възможностите за бизнес в България, за профила на членовете на КРИБ и желанието на българския бизнес да си партнира с турските си колеги. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за насърчаване на двустранния стокообмен между България и Турция и привличане на нови инвестиции в контекста на отпадналите санкции пред иранската икономика. Отправена бе покана делегация на КРИБ да посети Турция и да бъдат проведени двустранни бизнес срещи.  Осман Ак благодари за срещата с КРИБ като най-голяма бизнес организация в България и посочи, че ДЕИК е най-голямата бизнес организация в Турция. Той подчерта, че членовете на делегацията на ДЕИК имат интерес и намерения да инвестират в България.

На среща с председателя на Българската  търговско-промишлена палата Цветан Симеонов турските гости представиха своите холдинги и  очертаха конкретни посоки за партньорство с български фирми. И двете страни се обединиха около позицията, че има много неизползвани възможности за бизнес. Фикрет Индже беше избран за член на Българо-турския бизнес съвет, в който ще представлява Камарата в Шумен, заедно с водещи наши компании и търговско-промишлени палати.

„Винаги съм се възхищавал на трудолюбието на българските изселници, които са пример за трудолюбие, всеотдайност и лоялност. Затова след като открихме два наши заводи в САЩ, решихме да направим инвестиция и в България, в родината на тези изселници“, заяви на срещата Севгюр Арсланпай, генерален мениджър на „Саркуйсан холдинг“. „Необходимо е много спешно българските и турските транспортни фирми да стигнат до общи бизнес решения, за да не загубят възможностите за бизнес в Средния изток“, заяви Йълмаз Сойджан, собственик на една от най-мощните транспортни фирми в Турция, спедираща стоки от Австрия до Казахстан. Ханде Дилавер, член на борда на „Еджзаджъбашъ холдинг“, представи продукти за ранно диагностициране на рак, които компанията й произвежда и желанието й да търси партньори в България.

Турските гости изтъкнаха на всички срещи колко важно е при вземане на решение за инвестиции в България да имат примера на успял бизнесмен, какъвто е Фикрет Индже и неговата компания „Алкомет“ АД, а Българо-турската камара в Шумен ще бъде и занапред основен партньор и посредник във взаимния бизнес диалог между двете страни, отбеляза Осман Ак, водач на турската делегация. В срещите взе участие и главният търговски съветник на Република Турция в България Емрах Сазак.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама