Камарата на следователите също поиска проверка за шпицкомандите

15:51, 17 мар 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Камарата на следователи поиска да бъдат проверени бързо обвиненията, че изпълняват нечии поръчки. Това става ясно от декларация на организацията, която представлява над 50% от работещите следователи. Те искат проверката да бъде решена от компетентните органи в кратки срокове, при максимална прозрачност и публично огласяване на резултатите.

Според следователите подобна проверка ще създаде отново спокойна работна атмосфера за тях и ще утвърди в общественото мнение положителната оценка за тяхната дейност и доброто име на професията. Те определят обвиненията за изпълняване на поръчки като неверни и не отговарящи на истината.

Декларацията идва след като столичния следовател Бойко Атанасов излезе с твърдения, че в следствието работят шпицкоманди за оказване на натиск върху лица от висшите кръгове на властта. Атанасов беше изслушан от Етичната комисията към ВСС, която започна проверка на тези и други твърдения. Бяха разпитани и колегите следователи на Бойко Атанасов, които отрекоха всички отправени срещу тях обвинения.

От камарата обвиняват приетият НПК през 2006 г. и ЗСВ през 2009 г за тежкото състояние на разследващата структура. В декларацията е посочено, че следователите не са съгласни след всеки мониторингов доклад на ЕК за България по съдебната система, вината да се хвърля върху досъдебното производство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама