Оправдаха ексшефа на "Напоителни системи" в Шумен Юлиян Вълчев

16:10, 17 мар 16 25 602 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състав на Шуменския окръжен съд оправда бившия ръководител на "Напоителни системи" в Шумен Юлиян Вълчев.

Според обвинителния акт, изготвен от прокуратурата, Вълчев не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването, запазването на повереното му имущество и за възложената му работа.

Според прокуратурата Юлиян Вълчев е организирал изпускането на водното количество на язовир „Нови пазар 1“, находящ се в землището на с. Стоян Михайловски и с. Памукчии в община Нови Пазар през 2013 г.

С действията си ексшефът на “Напоителни системи” – Шумен е причинил значителни вреди на дружеството от незаконен улов на толстолоб в размер на 19 700 кг на стойност 29 560 лева, умъртвена маломерна риба в размер на 4 690 кг на стойност 4 690 лева и изпуснато количество вода от язовира в размер на 504 000 куб.м на стойност 52 502 лева – всичко на обща стойност – 86 752 лева.

Прокурор Диан Долапчиев поиска условна тригодишна присъда с 4 години изпитателен срок. В своята пледоария той посочи, че като длъжностно лице Вълчев е разпоредил изпускането на язовира. Той се бил свързал и с рибарите, които участвали във фактическото вадене на рибата.

Той посочи и, че един от основните свидетели – Белгин Исмаил, е променил показанията си. Първоначално той твърдял, че Вълчев му бил наредил източването на язовира, а в последствие обяснил, че такова нареждане имало и от шефа на Напоителни системи във Варна, под чиято шапка е Шумен – Васил Койчев.

Защитата поиска оправдателна присъда за Вълчев.

Според адвокат Димитров, в длъжностната характеристика на обвиняемият не позволявала той да взима каквито и да било решения за действие по източване на язовира. Разпорежданията за източване на язовира и улов на риба са дадени от Койчев, а не от Вълчев.

Единственият случай, в който е разпоредено такова изпускане от Вълчев, било във връзка с молба на кмета на Нови пазар, но то било съгласувано с Койчев, а не самоинициатива, отбеляза адвокатът на обвиняемия.

По думите на защитника Вълчев е изпълнявал своите задължения да следи нивото на язовира и да доставя поливна вода при нужда. Когато напуснал – нивото на язовира било на 1/3 от обема му, което се явява и като изискване по разпоредби.

Самият Вълчев заяви поиска от съда да бъде оправдан и заяви, че не е издавал, нито изпълнявал нареждания за източване на язовира.

Съдия Светлин Стефанов обяви решението на състава, с което намериха за невинен Юлиян Вълчев, че в качеството си на длъжностно лице не е положил грижи за повереното му имущество.

Решенията на съда не се коментират, а се изпълняват. Преди две години ви казах, че случващото се има логическо обяснение и ние го дадохме, заяви след като чу решението на съда Вълчев.

Присъдата не е окончателна и подлежи на протест пред Апелативен съд Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама