Правосъдният министър ще обжалва отказа на ВСС да накаже Богдана Желявска

16:26, 17 мар 16 25 681 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Министърът на правосъдието Екатерина Захариева ще обжалва отказа на Висшия съдебен съвет (ВСС) да наложи дисциплинарно наказание на Богдана Желявска в предвидения от закона седемдневен срок, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Желявска беше зам.-председател на Софийския градски съд по времето на Владимира Янева. Дисциплинарното дело срещу нея беше след поредица от скандали за непрозрачно разпределение на дела, включително и решения на дела. 

Добре работещата съдебна система и администрация са предпоставка за повече чужди инвестиции и затова съдебната реформа е ключова за подобряване на бизнес климата в България. Това заяви по-рано днес правосъдният министър по време на конференция "Съдебна реформа и какво да очакваме от нея", цитирана от „Правен свят“. Събитието е организирано от Белгия-България-Люксембург Бизнес Клуб и Британско-българската бизнес асоциация, на която присъства и посланикът на Белгия у нас Аник  Ван Калстър.

По думите на правосъдния министър, когато чуждестранният бизнес проучва дали да дойде в България, той се интересува и от това дали има добре работеща съдебна система. Според Захариева целта на съдебната реформа е справедливо и бързо правосъдие, което пък ще доведе до доверие от гражданите и бизнеса.

Справедлив процес и независимост на съдебната система ще се постигне с приетите промени на първо четене от Народното събрание в Закона за съдебната власт, каза още Захариева. Тя посочи и част от тях като прекия избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от магистратската квота при широка представителност и ясни условия и явният вот без възможност за гласуване "въздържал се". Електронното правосъдие, което също е част от съдебната реформа пък е предвидено за въвеждане през 2018г., посочи Захариева.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама