В Граф Игнатиево отпразнуваха 65 години от създаването на авиобазата (снимки)

16:52, 17 мар 16 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Авиобазата в Граф Игнатиево отбеляза днес 65-ата годишнина от създаването си с редица празнични събития. Гости на честванията бяха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Анатолий Кръстев, ветерани.

Отличени служители получиха награди, а пред паметника на летците, загинали при изпълнение на служебния си дълг, бяха поднесени венци и цветя. Гостите на авиобазата гледаха и филм за 65-ата годишнина.

Проект за покупка на нов многоцелеви изтребител ще бъде внесен до дни в Министерския съвет, съобщи министър Ненчев. По думите му незабавно ще бъдат направени и поръчки за модернизация и закупуване на нови двигатели за МиГ- 29, за пълната им логистична поддръжка.

Ненчев припомни, че проектът за нов многоцелеви изтребител бе приет на Съвет на отбраната преди дни и ясно е обосновано, че на първия етап ще се разглеждат три варианта - "Грипен", "Еврофайтер" и F-16.

"Идвам в авиобазата с голямо удовлетворение от направеното до момента за военната ни авиация, защото изпълнихме всичко, което бяхме поели като ангажимент", каза още министърът.

Ненчев съобщи, че в края на месец май се очаква да дойдат още два двигателя за МиГ-29 от Полша, предстои и втори договор за логостична дългосрочна поддръжка на изтребителите. Става въпрос за двигатели и части, необходими, за да могат да летят 12 машини.

"Ще бъда абсолютно безкомпромисен и при всяка сянка на съмнение поръчките ще бъдат оспорвани", каза министърът в отговор на въпрос за обществените поръчки в армията. Той добави, че е поискал и получил съгласие от Сметната палата да направят пълна и обстоятелствена проверка на всички обществени поръчки, като на този етап спира процедурата за храната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама