Разпределят 5000 лв. между победителите в кушиите край Девня

17:03, 17 мар 16 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Награден фонд в размер на 5000 лв. е осигурила община Девня за победителите в традиционните конни надбягвания на Тодоровден. Той ще се разпредели между класиралите се на първите три места в четирите гари – 1200 м, 1600 м, 2200 м и 2800 м, съобщиха от общинската администрация.

Кушиите ще се проведат в местността Глиган чешма и ще започнат от 10,30 ч. в събота. Участници се очакват от цяла Североизточна България и други краища на страната, както всяка година. Самодейци от местното читалище ”Съзнание” ще пресъздадат ритуала със захранването на конете и ще изпълнят традиционните за Тодоровден народни песни.

Състезания с каруци пък организират за Тодоровден в университетската ботаническа градина - Екопарк в курорта Св. св. Константин и Елена край Варна. Мероприятието е под патронажа на ректора на Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и с него се открива сезон 2016 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.

Празникът ще започне в 11 ч. с водосвет и приветствие от ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков. Освен кушии и надбягване с каруци са предвидени състезания за най-красив конски впряг, за магарешки каручки, за майсторско управление на каруци. За посетителите ще се предлагат и разходки с файтон и писана добруджанска каруца.

Състезание по прескачане на препятствия по случай Тодоровден ще има и на конната база в кв.“Виница“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама