Джон Кери определи действията на „Ислямска държава“ като геноцид

17:21, 17 мар 16 / Свят 25 232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ислямска държава“ извършва геноци срещу християнските, азидските и шиитските малцинства на територията на Сирия и Ирак, заяви в четвъртък държавният секретар на САЩ Джон Кери.

"„Ислямска държава“ извършва геноцид чрез прокламациите, идеологията и действията си", каза американският дипломат номер 1.

В изявление държавният секретар Джон Кери определи Даеш за "геноцидна по самоопределение, идеология и действия". Според него терористичната групировка е извършила престъпления срещу човечеството и етническо прочистване.

Терористите са обвинявани в масови убийства в контролираните от тях райони в Ирак и Сирия.

"Назоваването на тези престъпления е важно, но ключовото е те да бъдат спрени", заяви главата на Държавния департамент.

Дефинирането на престъпленията на групировката като геноцид ще има юридически последствия на международно ниво, отбелязва Франс прес. Кери реши да определи действията на "Ислямска държава" като геноцид след като Камарата на представителите в Конгреса на САЩ прие съответна резолюция. Конгресмените бяха поставили срок до днес на Държавния департамент да потвърди, че американското правителство смята бруталното преследване на религиозните малцинства за престъпления срещу човечеството и геноцид.

В гласуване на 14 март Камарата на представителите на Американския конгрес прие с 393 гласа "за" и 0 "против" резолюция, осъждаща извършените от Ислямска държава зверствата като геноцид.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама