Евролидерите обсъждат сделката с Турция на вечеря в Брюксел, финализират я в петък

18:24, 17 мар 16 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Споразумението между ЕС и Турция, което трябва да финализирано днес, ще бъде обсъдено на вечеря, предадоха световните агенции.

Лидерите се събраха в четвъртък следобед, като първо обсъждаха икономически проблеми. Според програмата евролидерите ще дискутират споразумението с Турция на вечеря, започваща около 20 часа. За петък е предвидена закуска заедно с турския премиер Ахмет Давутоглу, на която да бъде финализирано споразумението за бежанците.

Преди срещата председателят на Европейския съвет Доналд Туск призна, че има цял списък от проблеми, които спъват споразумението. Той разпрати на лидерите разширен вариант на споразумението с Анкара. В него се казва, че Турция, в допълнение към това, че ще приема обратно мигранти, прекарвани от трафиканти с лодки в морето, ще взема обратно всички, включително и бежанци от Сирия, които успеят да стигнат до гръцките острови, предаде "Ройтерс". Планът твърди, че това е извънредна и временна мярка, която цели да разбие бизнесмодела на трафикантите.

Мжедуврменно стана ясно, че Великобритания няма да се съгласи на въвеждане на безвизов режим с Турция, ако такова решение се вземе от Европейския съюз. Това заяви премиерът Девид Камерън, който пристигна в Брюксел за срещата.

Според анализатори преговорите ще бъдат тежки и ще продължат до късно тази нощ.

Това ще е втора среща на върха в опит да се договорят по условията на миграционно споразумение с Турция.

Проектоспоразумението предвижда връщане на хиляди мигранти от територията на Гърция в Турция, в замяна Анкара ще праща сирийци директно в ЕС, които да бъдат разпределени на квотен принцип. Турция ще получи и 6 милиарда евро, безвизово пътуване на свои граждани в Шенгенската зона и отваряне на нови глави в преговорите с Брюксел за бъдещo членство в съюза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама