С Калоян Топалов в Софийски градски съд се диша спокойно, обяви член на ВСС

19:25, 17 мар 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вече в Софийски градски съд (СГС) с управлението на председателя му Калоян Топалов се диша спокойно и свободно. Това обяви Соня Найденова, член на Висшия съдебен съвет (ВСС), в ефира на БНТ. По-рано днес съветът изслуша Топалов на свое заседание за работата му начело на СГС.

По думите ѝ той е бил изслушан заради взето решение за това от ВСС през месец декември м.г., с което са отправили искане на Топалов да информира как е изпълнил препоръките на за отстраняването на недобрите практики в управлението на СГС. 

Найденова определи СГС като съд с изключителна компетенция по определен вид дела. В него се решавали казуси по обвинения срещу народни представители и магистрати.

Според нея Калоян Топалов се е справил с много от проблемите в Софийски градски съд, като е отстранено неравномерното натоварване на съставите, подобрена и информационна сигурност и е ограничена възможността външни лица „да бъркат“ в информационна система на съда.

„Такива констатации имаше през 2015 г., когато външни фирми са обслужвани от сървъра на СГС“, обясни Найденова.

По думите ѝ приетите от парламента на първо четене промени в в Закона за съдебната власт целят да гарантира, че кариерното развитие на съдиите ще бъде управлявано независимо.

Соня Найденова обяви, че мониторингът на Европейската комисия върху работата съдебната система на България и борбата с организираната престъпност трябва да отпадне, когато в годишния доклад не се отчитат слабости на работата ни.

„Постигнали сме резултати, но има още какво да се свърши“, допълни тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама