Кушии и тридесети юбилей на конярското дружество стягат в Козаревец за Тодоровден

08:20, 18 мар 16 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За 30-а поредна година в лясковското село Козаревец ще се проведе традиционния и най-атрактивен празник, предвестник на пролетта – Тодоровден, известен още като Конски Великден. Празникът е тази събота – на 19 март 2016 година и неговото начало е от 11 часа, когато на площад „Марияна Димитрова” в селото ще бъде отслужен водосвет.

На празника, преди самите надбягвания, освен благословия за здраве на конете и техните стопани, се прави също и ритуално захранване на конете. Организаторите съобщават също, че всяка година празничните ритуални действия са съпътствани и от обход на селото от конската кавалкада, предвождана от председателя на дружеството Румен Рашев, който развява знамето на организацията.

Всички желаещи да участват в състезанията с коне от 12:30ч. ще се записват непосредствено преди състезанията. По традиция съревноваването е в няколко категории - надпревара по езда, надпревара с конски впряг, надпревара с магарешки впряг и паркиране на заден ход. Наградите са като за юбилеен празник – купи, сувенири и парични награди за призовите тройки.

Атракцията тази година е Тодоровско агне към наградата за І-во място в категория Езда. Организатори са юбиляра - конярското дружество, кметство Козаревец и читалище „Земеделец-1899”, които очакват всички любители на конния спорт да подкрепят състезателите с овации и да се насладят на празничната еуфория.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама