Превишена скорост е основната причина за тежките катастрофи в област Добрич

08:27, 18 мар 16 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Данните за 2015 г. показват тенденция на намаляване броя на настъпилите тежки пътно-транспортни произшествия и последиците от тях и подобряване на обстановката по безопасност на движението, сочи статистиката на Областната дирекция на МВР в Добрич. Отчита се намаление с 9, 52 % на тежките катастрофи, убитите са със седем по-малко, като спадът е с 33,33%. Ранените са с 21 по-малко или спадът е с 11,60%.

През годината подобряване на обстановката по безопасност на движението се отчита в полицейските управления в Добрич, Балчик, Тервел и Албена.

Основната причина за положителните резултати следва да се търсят повишената превантивна дейност по отношение спазване на скоростните режими по основните пътища на територията на областта, като следствие от ефективното ползване на автоматизираните системи за контрол.

Влошаване на обстановката по безопасност на движението се забеляза най-вече на територията на Второ районно управление на полицията в Добрич, през чиято територия преминават основните направления от републиканската пътна мрежа на областта.

Анализът сочи, че основната причина за настъпване на тежките катастрофи и високото ниво на пътен травматизъм, е движението с превишена и несъобразена скорост, което в съвкупност с недостатъчната ползваемост на предпазните колани е причина за едно високо ниво на пътен травматизъм.

Друг фактор с високо участие в аварийността по пътната и улична мрежа е неспазването на предимство на МПС и пешеходци, нарушенията извършвани от пешеходци, както и неправилните маневри от страна на водачите. Именно това са причините за настъпване на повечето катастрофи в населените места и в зоните на кръстовищата по републиканската пътна мрежа.

Извън населените места, в резултат на по-високите скорости на движение, смъртността е значително по-висока. От разпределението по клас на пътя в региона, най-голям е бил броят на загиналите по пътищата втори и трети клас, през които преминава основната част от транспортните потоци в областта. Висока е конфликтността на общинската пътна инфраструктура. Основни проблеми са били липсата на решения за равномерност на транспортните потоци, висока степен на конфликтност между същите, осигуряване на условия за безопасно движение на пешеходните потоци. Отчитат се пропуски в организацията на движението в населените места, относно липсата на условия за безопасно участие в движението на пешеходците и велосипедистите.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама