Въвеждане на разделно събиране на отпадъците предвижда Община Добричка

08:29, 18 мар 16 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въвеждане на разделно събиране на отпадъците предвижда Общинската програма за управление на отпадъците в Община Добричка за периода 2015-2020 г.

Общината не е задължена да въведе разделно събиране на отпадъците, защото не се очаква да има населено място над 5 000 жители до 2020 г., но с оглед постигане на регионалните цели за регион Добрич е необходимо въвеждане то ѝ. Пилотното въвеждане на системата ще се въведе чрез предоставянето от общината на гражданите на цветни чували - сини за хартиени и картонени опаковки и жълти за пластмасови. Планира се чувалите да се поставят до наличните съдове и да се извозват заедно с останалите отпадъци. При наличие на успех на практиката, ще се направи и проучване относно интересът на организациите по оползотворяване за възлагане на тази дейност или тя да остане част от настоящата система за сметосъбиране.

Предвижда се пилотният проект да се подготви за една година (2016 г.) и ще се реализира в рамките на 3 години (2017-2019 г.) През

първата година ще се включат 10% от населението на 10-те най-големи по брой населени места, като постепенно чрез мерките за информираност този дял ще нарасне до 15% до третата година. През втората година ще се включат 10% от населението на още 5 населени места, като постепенно чрез мерките за информираност този дял ще нарастне до 15% до третата година от проекта. През третата година ще се включат 10% желаещи граждани от другите, необхванати населени места. В системата ще се включат всички търговски, административни, стопански, образователни и други подобни обекти.

Съотношението на отпадъците от хартия и картон и пластмаса към общия дял ще се запази за периода и ще е равно на дела от направения морфологичен състав 29,21%

Въвеждането на пилотна система за разделно събиране на отпадъци от опаковки от хартия и картон и пластмаса ще обхване 13% от генерираните отпадъци от този тип за общината през 2019 г. и ще достигне до приблизително 13% от населението на общината. С поставените целеви стойности общинската политика по управление на отпадъците от опаковки ще допринесе за поставените регионални и национални цели до 2020 г.

Политиката на общината е важен фактор и за предотвратяване образуването на отпадъци чрез въвеждане на система за домашно компостиране. Предвиждат се предварителни проучвания и разработването на проект за въвеждане на такава система, включващ закупуване на транспортни средства и съдове за домашно компостиране, информационна кампания сред населението,

разпространение на закупените домашни компостерии организиране на събирането на компоста. Основната употреба на получения компост е в градината и сухи площи за повишаване на почвеното плодородие Планирането на раздаването на домакинствата на домашни компостери ще допринесе за намаляване на хранителните и градински отпадъци в обеми, посочени по-долу.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама