Езикът на омразата във фокуса на обществена дискусия в Пловдив

08:30, 18 мар 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Езикът на омразата в публичната среда" е тема на среща-дискусия, която ще се проведе днес от 11 часа в "Икономическа библиотека" в Пловдив (на ул. "11 август" 1, до Градската художествена галерия).

Дискусията е част от дейностите по проект "От предразсъдъци към нетърпимост: обхват и превенция на езика на омразата в България", чиято основна цел е да се помогне за ограничаването на разпространението на словото на омразата в публичното пространство.

Екипът работи за създаването и развитието на устойчив механизъм за комуникация между институции, медии, граждани и граждански организации, като по този начин се дава основа на широка коалиция "АнтиОмраза". В рамките на проекта ще бъдат разработени инструменти за реакция и контрол.

Езикът на омразата е широко разпространено явление в българския обществен живот. Данните сочат, че близо половината от българските граждани са се сблъсквали със слово на омразата. Обект на езика на омразата са представители на различни социални и етнически групи от български граждани.

"Все по-често ставаме свидетели на ескалация на омразата и от слово на омразата се преминава към насилие от омраза. И въпреки това голяма част от обществото не знае, че използването на език на омразата е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс", споделят организаторите.

Дискусията се организира от Фондация "Център за модернизиране на политики" и Фондация "Медийна демокрация", в партньорство с Фондация "Бауерзакс". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама