С колекция от пощенски картички Исторически музей - Велинград гостува в Горна Оряховица

09:02, 18 мар 16 / Култура 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 23 март, от 17.30 часа в Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде открита изложбата „Спомени от Велинград”. Експозицията включва снимки и експонати – пощенски картички, дарени през годините на музея във Велинград от получатели и колекционери.

В нея намират място първите картички за Чепинските бани от края на ХІХ век, издадените през 30-те години рекламни картички за отделните селища, популярните през 60-те и 80-те години картички за курорта Велинград до изданията от последните години. Сред избраните фотоси са емблематичните обекти за курорта – езерото Клептуза, централният плаж, площадът на града и най-новите хотели. Различни са авторите и издателствата на тези пощенски картички. Сред тях се открояват имена като Григор Пасков – изработил картички за редица градове и курорти в страната (в т.ч. и Горна Оряховица), местните издатели Хр. и Л. Г. Колчагови, ДП „Българска фотография”, Издателство „Септември”, РИК „Елефант” и други.

Събирането на пощенски картички е доста популярно хоби – определят го като трети по разпространение вид колекционерство. В днешно време, наред с частните колекционери, богати сбирки от пощенски картички се съхраняват в музеи и библиотеки. През последните години много от тях започнаха да представят своите колекции пред широката публика. Като добри примери могат да се посочат Регионален исторически музей – Русе, Регионален исторически музей и Регионална библиотека „П. Славейков” – Варна, Регионална библиотека „Дора Габе” – Добрич, и разбира се музеите на Велинград и Горна Оряховица.

Автори на изложбата „Спомени от Велинград” са Надежда Ангелова, Георги Куманов и Божана Маркова. Всички, желаещи да разгледат колекцията от пощенски картички, ще могат да го направят в Исторически музей – Горна Оряховица от 23 март до 23 април 2016 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама