Плевнелиев: Няма видими резултати в борбата с корупцията

09:39, 18 мар 16 / Политика 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Говорим, че ефективното правосъдие и борбата с корупцията е национален приоритет, но видими резултати все още няма.

Това заяви от трибуната на Народното събрание държавният глава Росен Плевнелиев в редовното си годишно обръщение след месеца на политическите консултации, в който президетът се среща с всички парламентарно представени партии.

Според него доверието на гражданите в системата е изключително ниско, като над 90% от тях нямат доверие в правоохранителните органи.

Държавният глава отчете, че през изминалата година са направени и редица позитивни стъпки с приемането на актуализираната Стратегия за продължаване на реформата в съдебната власт.

„Извършените променив в Конституцията е важна, но недостатъчна стъпка напред”, категоричен е Плевнелиев. По думите му по време на проведените консултации всички политически партии са се обединили около мнението, че реформата в правосъдието е изключително важна.

„Времето на декларациите отдавна отмина, време е за решителни действия”, категоричен бе държавният глава.

"Голямото предизвикателство пред страната ни в краткосрочен и дългосрочен план е демографската криза, която може да се реши само чрез реформи в образованието и здравеопазването", убеден е той.

Според него през изминалата година е постигнат сериозен напредък в енергетиката и по-конкретно при намаляване на дълговете в сектора, в диверсификацията на енергийните източници, енергийната ефективност, която по думите на президента ще повиши цената на домовете ни.

По думите на Плевнелиев през 2015 г. икономическата среда в страната е била добра – всички индекси са отбелязали растеж.

„Сложната геополитическа обстановка в света изисква в България да има стабилност. Политическата стабилност е важна за провеждането на реформите. Необходими са реформи, те нямат алтернатива“, убеден е държавният глава.

Според него политическата стабилност е важна, за да има инвестиции и развитие, а успешните държави са тези, които имат план за действия и политическият елит е обединен около тях.

По думите му България трябва да покаже въпреки идеологическите различия, че е в състояние да работи обединена по тези цели. „България имаше и постигна своите стратегически цели – членство в ЕС и НАТО. Трябват ни нови цели – изграждане на социално отговорна икономика, елиминиране на бедността, пълноправно членство в Шенген, влизане в еврозоната“, заяви Плевнелиев.

Президентът подчерта, че една от най-належащите реформи е здравната. „Това е реформата, която довеждаше през последните години до остър политически сблъсък. Здравето няма цена, длъжници сме на народа. Системата не работи достатъчно ефективно. Това трябва да се промени чрез мъдри законодателни решения“, каза Плевнелиев.

Държавният глава предупреди, че предизвикателствата, пред които сме изправени, навяват спомени за отминали времена, в които не принципите, а интересите са определяли действията на международната сцена.

„В 21-ви век трябват нови идеи, базирани на научените уроци от историята. Европейските ценности са мир, върховенство на закона, човешки права и свободи. Това са и нашите, български ценности”, убеден е той. Според Росен Плевнелиев траен мир е възможен, когато всеки допринася за него, когато народите не се изолират зад огради и стени, а постигнат сътрудничество и интеграция, което да направи бъдеща война невъзможна.

„България работи за европейското единство, защото ЕС е преди всичко съюз за мир и правила, а не за тяснонационални интереси и милиардни еврофондове”, допълни Росен Плевнелиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама