Фандъкова проверява районни кметове, искали да дават зелени площи за строеж

09:57, 18 мар 16 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столичният кмет Йорданка Фандъкова започва спешна проверка на районни кметове. Причината - искали да продават зелени площи за застрояване.

Сигналът за това е подаден от общинските съветници на Коалиция „Сердика“. Те са предупредили, че се готви продажба на две тревни площи в кв. „Красна поляна“. Това се вижда от „Програма за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост“ на Столична община за 2016.

Затова Фандъкова отложи приемането на програмата, която трябваше да бъде гласувана от Столичния общински съвет в четвъртък. Тя представя всички общински имоти, които се предлагат за продаване и наем в различните райони. Дава информация и за общинските парцели, които предстои да бъдат застроени. Всички имоти, посочени в нея, са селектирани и предложени от районните кметове, като са описани и цените, на които ще бъдат предлагани.

„Имаме няколко принципни забележки по отношение на доклада. Те са свързани с подхода и политиките относно паркинги, жилищни имоти и спортни площадки. Основната ни критика - отношението на общината към зелените площи. Тук стои въпросът за поддръжката на малкото останали междублокови пространства. Вместо да ги развива и облагородява като места за отдих и спорт, в доклада е заложена процедурата по учредяване на право на строеж върху общински зелени площи в район „Красна поляна“, обясни пред София Topnovini.bg Тодор Цанев от коалиция „Сердика“.

В сигнала си до кмета общинарите настояват за запазването на над 21 декара зелени площи в София.

Друг сигнал на общинарите е за заложено в отхвърления доклад намерение за отдаването на концесия на близо 5 дка от "Южния парк", където в момента има две едноетажни постройки. Според програмата те трябва да се превърнат в поредния развлекателен комплекс. Предвижда се и продажба на апартаменти в центъра на София, магазини и парцели в "Изгрев" и отдаването на концесия на подземен паркинг при станцията на метрото на стадион "Васил Левски".

Очакваните приходи от сделките с имоти се изчисляват на над 36 млн. лв. От тях 5 млн. ще отидат за отчуждаване на имоти, близо 2,5 млн. лв. за ремонт на общински жилища, които после кметството продава, и още 1 млн. за изграждане на паркинги. Общинските съветници от коалицията предлагат при разглеждането на доклада в него да залегне изграждането на над 100 допълнителни места за паркиране в кварталите, както и да бъдат предоставени на общински дружества управлението на подземния паркинг при стадион "Васил Левски“. Настояват и да се отхвърли предложението за застрояване на три атрактивни парцела на булевард "България" и в кварталите "Младост 2" и "Слатина”. Коалиция „Сердика“ смятат, че имотите на обща площ от 1643 кв. м могат да се използват за обществени паркинги и спортни площадки за живеещите в тези квартали.

„Казусите, за които колегите аларамират ще бъдат проврени. Ако има някъде нещо, което трябва да се отмени, ще бъде отменено. Казусът специално в „Красна поляна“ нямах достатъчно време да погледна внимателно, но мисля, че трябва да се отмени и да не се продължава в тази насока. Така че, предстои да дадат становища и кметовете и зам.-кметовете, които са в съответните ресори. Това, което не трябва да се случва, няма да се случи“, обясни пред София Topnovini.bg Йорданка Фандъкова. Програмата ще отиде за обсъждане и гласуване в Столичния общински съвет, когато всички становища на районните кметове бъдат готови и обсъдени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама