Бургаският съд защити бежанка от Иран, приела християнството

10:09, 18 мар 16 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Бургас отмени решение на интервюиращ орган в Държавната агенция за бежанците в новозагорското село Баня, с което е отхвърлена молбата на иранката Захра Шахсавани за предоставяне на международна закрила, съобщиха от БАС.

Съдът е приел, че при издаване на обжалвания административен акт са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствени правила, тъй като не са преценени относимите факти, с оглед конкретната бежанска история на търсещото закрила лице, а е извършена формална преценка на ситуацията в държавата по произход.

Съдът е посочил, че в обжалвания административен акт не са обсъдени наведените от Шахсавани твърдения във връзка с промяната на религиозната и́ принадлежност, не са направени констатации относно положението на религиозните малцинства в Ислямска република Иран, не е извършена и дължимата преценка относно това дали жалбоподателката е изложена на опасност от преследване или от тежки посегателства при завръщане в страната по произход, поради принадлежността и́ към посочената от нея религиозна група.

Преписката се изпраща на органа за ново произнасяне по молбата, след обективно и пълно изследване на относимите обстоятелства. Постановеният съдебен акт е окончателен.

Иранката Захра живее у нас от доста време. В момента тя пребивава в Несебър и работи като фризьорка. Захра е избягала от родината си през 2012 г. и след известен престой в Турция се мести в България. Тук приема християнството и заради това поиска статут на бежанец, за да не се върне в Иран, където промяната на религията се наказва със смърт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама