Подпомогнаха любителската художествена самодейност в Ценово по проект

10:27, 18 мар 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Ценово отчетоха успешното изпълнение на проект „Експониране на етнографското наследство и природните забележителности на община Ценово с прилагане на компютърни технологии“, съобщават от общината. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Програма за развитие на селските райони /2007 -2013 г./ с подкрепата на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони /ЕЗФРСР/.

Благодарение на различните инициативи, залегнали в проекта, любителската художествена самодейност в общината беше подпомогната. По думите на Иванка Боянова – началник на отдел „Образование и култура“ в населените места на общината пълноценно функционират повече от 30 певчески, танцови и театрални състава. Във всички читалища се развиват различни художествени формации като най-многобройни са в общинския център.

Дори и в най- малкото населено място – Беляново, с население по- малко то 100 души, съставът за автентичен фолклор се радва на горещо одобрение от местните жители, съобщават още от община Ценово. Самодейците печелят награди и признание на регионални и национални фестивали и събори на народното творчество.

„Благодарение на проекта успяхме да запазим, за да предадем на следващите поколение традиции, обичаи, предания, обреди и занаяти, характерни за местното население. Представено е богатото историческо наследство и природните забележителности на региона. Целта е да успеем да привлечем вниманието и интереса на туристите към нас“, коментира Боянова.

Една от атракциите, които ще привлече посетители е традиционният фестивал „Ценово пее и танцува“, който през тази година ще отбележи своя десетгодишен юбилей. По време на миналогодишното издание на сцената са се изявили повече от 1000 самодейци от цялата страна. „Ценово пее и танцува“ влезе като събитие и в националния културен календар.

Проектът е дал възможност на всички състави към читалищата в общината да се обзаведат с нови носии, музикални инструменти и озвучителна техника. Проектът е бил финализиран с представянето на шест тематични филма по различните раздели. Заснетото културно и историческо богатство от района може да се види на видеостена в читалищата, както и в интернет страницата на общината.

Филмите са преведени на четири езика – румънски, руски, английски и немски. Подготвени са и 1000 копия в луксозна опаковка, които ще се раздават като подаръци на гости и институции, не само за да се популяризира даденостите на община Ценово, но и да се печелят нови приятели, съобщават още от общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама