Протестиращите учители от НХГ в Сливен с отворено писмо

11:04, 18 мар 16 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестиращите учители от НХГ "Димитър Добрович" в Сливен изпратиха открито писмо до медиите, чрез което отново изразяват несъгласието си с назначението и изявленията на директора на гимназията. Конфликтът между директор и преподаватели в специализираното училище се задълбочава. Търсейки начин за решение, протестиращите чрез средствата за масова информация, изнасят своята гледната точка на проблема.

В писмото  се казва:

Кого „спасяваше" Пенка Кушкиева

Или как да спасим спасяваните от „Спасителката"

Голословни твърдения,

скрепени с шестнадесет подписа,

се наричат свидетелски показания.

Няма как да останем безучастни след интервюто с г-жа Пенка Кушкиева, излъчено на 14.03.2016 г. по Канал 6 – Сливен, и последвалите публикации. За пореден път станахме свидетели на скалъпеното алиби, натрапвано упорито от сценаристите и благодетелите на г-жа Кушкиева, целящо да оправдае скандалното ú назначение за директор на НХГ „Димитър Добрович" - Сливен през 2011 г.

С тази безочлива лъжа се обезсмислят и неглижират усилията на десетки преподаватели, работили с всеотдайност и с възрожденски дух за издигане авторитета на една от най-престижните художествени гимназии.

Това е подигравка и със стотиците ученици, завършили гимназията през периода преди 2011 г., оставили ярка следа в историята на училището и по-късно извоювали достойно място на художествената сцена в страната и по света.

Историята

От 1981 г. гимназията е в Сливен.

Първи директор е Марин Подмолов, артист от класа и качествен мениджър.

Той е човек с независим дух и в условията на тоталитарната система успява да сформира качествен колектив от млади талантливи художници. Всички преподаватели са активни участници в интензивния художествен живот на България от онова време, оказват се и добри педагози.

Дейността им на художници и качествата им на преподаватели са вдъхновяващи и младата гимназия набира скорост. През 1990 г. Марин Подмолов успява да защити и разкрие в НХГ- Сливен уникалната тогава за България специалност „Рекламна графика". Днес можем да определим действията му като пророчески.

През 1991 година господин Подмолов решава да се оттегли, свиква общо събрание и предлага на колектива да посочи новия си ръководител. Избран е Тодор Терзиев.

Терзиев има подкрепата и на професионалната общност, положително е и общественото мнение. Това явно е от значение за Министерството на културата от онова време. Да не пропуснем и факта, че комисиите тогава се назначават от ректора на НХА и са балансирани, а не с драстичен превес на чиновници от министерството, както е сега.

Тодор Терзиев e директор от 1991 г. до 2011 г..

През тези двадесет години гимназията бележи и най-големите си постижения.

Дължим го на формулата на успеха, заложена от Марин Подмолов и далновидно продължена от Тодор Терзиев. В НХГ- Сливен за преподаватели се привличат доказали се професионалисти с умения и на учители.

Резултатите от успешното развитие могат да се проследят в каталога, издаден през 2009 година. Ще го намерите на адрес:

http://nhgdd-sliven.net/catalog/catalog.html

През 1996 г. Терзиев лансира пред Министерството на културата немислимата дотогава идея за разкриване на специалност „Иконопис". Поканен е Александър Дойчинов да напише програмата, след успешната ú защита Дойчинов развива специалност „Иконопис" вече двадесет години.

Отново НХГ-Сливен е първа в България, отново неин директор се изявява с успешна иновация. По нашата програма, но десет години по-късно, специалността се развива и в други училища по изкуствата.

Гимназията премина успешно през най-голямото изпитание - промяна на политическата и икономическа система в страната, когато се закриваха художествени училища. Наградите, изложбите в страната и чужбина, разнообразните творчески практики, новата сграда на гимназията, печеленето на национални и европейски проекти – този интензивен живот се превърна в история през мандата на Кушкиева.

Не ни се сърдете, госпожо, свикнали сме на добри стандарти, на бързи темпове на развитие. Ние не вървим след събитията, ние ги създаваме!

НЕИСТИНИТЕ!...........................

И тук протестиращите споделят 14 според тях  неистини, с които подробно може да се запознаете чрез прикачения файл, вляво от заглавието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама