Лидерите на ЕС с обща позиция по миграционната криза, чакат отговор от Турция

12:38, 18 мар 16 / Свят 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лидерите на 28-те страни от ЕС съгласуваха тази нощ обща позиция по план за разрешаване на миграционната криза, който ще представят сутринта на турския премиер Ахмет Давутоглу, предаде Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел съобщи новината в страницата си в Туитър след продължилите до късно през нощта дискусии между държавните лидери. Планът предвижда връщане на десетки хиляди нелегални мигранти обратно в Турция. Преодолени били различията между страните членки на ЕС относно това какви отстъпки да бъдат предложени на Турция в замяна на нейната помощ за спиране на бежанския поток. Планът ще бъде представен тази сутрин за одобрение на турския премиер Ахмет Давутоглу от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Ако Давутоглу има възражения, лидерите на 28-те страните от ЕС ще се съберат отново за преразглеждане на позицията си. 

ТАСС цитира неназован европейски източник, според който ЕС не е съгласувал текст на споразумение относно незаконната миграция, а само принципно разбиране между лидерите на 28-те страни. Според дипломата някои въпроси в проекта за документ остават неприемливи за някои страни членки. "В хода на преговорите (с Давутоглу) ще стане ясно, кое устройва страните, и кое - не. С други думи, дискусията ще продължи", обясни той и добави, че след срещата с турския премиер може да се наложи ново заседание на лидерите на 28-те. "Но втората среща с Давутоглу след това трябва вече да бъде за подписване на споразумението", добави източникът. 

Планът, според АП, по същество "аутсорсва" (прехвърля) на Турция тежестта да се справи с извънредната бежанска криза. Лидерите на ЕС са дали мандат на преговарящите да сключат споразумение с Турция, според което ЕС ще плаща за връщането обратно в Турция на пристигащите в Гърция нови мигранти, които не отговарят на условията за предоставяне на убежище. За всеки върнат мигрант ЕС ще приема по един сирийски бежанец, като пристигащите ще бъдат разпределяни между европейските страни. Ще бъдат ускорени преговорите за членство на Турция в ЕС и ще се работи над схема за безвизово пътуване на турците в Европа.

Лидерите на 28-те заседаваха на работна вечеря до късно през нощта, а предварително обявената пресконференция за първия ден от срещата бе отменена, което обикновено става, когато дискусията не е приключила успешно, отбелязва ТАСС. 

След края на работната вечеря обаче германският канцлер Ангела Меркел изявление през журналистите и предупреди, че преговорите с турския премиер няма да бъдат лесни, но добави, че всички страни от ЕС искат споразумение с Турция. 

Тя настоя бързо да започне процесът на връщане на мигрантите от Гърция в Турция. "Ние не определихме точна дата, но Анкара очаква няколко дни след началото на връщанията да започне и прехвърлянето на сирийски бежанци от Турция в Европа", каза канцлерът. 

Меркел посочи, че предложението на Анкара за слагане край на нелегалната миграция чрез връщане на бежанците от гръцките острови обратно в Турция е добра възможност за пресичане на дейността на каналджиите и трафикантите на хора, обаче това трябва да става на ясна правова основа. Именно това е отнело доста време от снощната дискусия между лидерите. 

"Трябва да се разбере, че за въвеждането на безвизов режим, какъвто Турция иска да получи в скоро време, трябва да бъдат изпълнени международните норми в областта на защитата на бежанците. Стремежът към безвизов режим едновременно означава спазване на международните правови норми", добави тя. 

"Процедурата на връщането "трябва да се провежда в индивидуален порядък за всеки отделен мигрант, което е сложно от логистична гледна точка", отбеляза тя. "Ние се договорихме също да не изпускаме от поглед и алтернативните маршрути, използвани от бежанците, включително и през Италия", подчерта канцлерът. 

Френският президент Франсоа Оланд също говори пред журналисти след края на работната вечеря и каза, че в рамките на постигнатата обща принципна позиция "има интерпретации, има нюанси. Сега всичко трябва да бъде разгледано заедно с Турция. Аз не мога да обещая нищо, мога само да се надявам, че ще се стигне до споразумение", каза той. 

"Важно е да се подчертае, че Турция трябва да изпълни в пълен обем всички свои задължения по съкращаване на миграционния поток към ЕС", добави френският президент.

Относно плана за либерализация на визовия режим между ЕС и Турция Оланд посочи, че това няма да стане, преди Анкара да изпълни всичките 72 изисквания, съгласувани с Брюксел по въпроса. А що се отнася до 3-те милиарда евро за Турция като помощ за издръжката на бежанците, ЕС смята да ускори тяхното предоставяне, отбеляза Оланд. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама