Над 100 души събра протест срещу молитвен дом в "Люлин" (снимки)

12:58, 18 мар 16 25 815 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 100 души се събраха на протест срещу молитвен дом в "Люлин", предаде репортер на София Topnovini.bg.

На паркинга на столичен хипермаркет, до който преди три години е изграден молитвеният дом към Районното мюфтийството, протестиращите развяха десетки бъларски знамена на фона на възрожденски песни и химна. Недовлните настояват да бъде изяснена дейността на обекта, който по документи е търговски. 

Районният мюфтия на София Мустафа Избищали отрече пред журналисти в храма да се проповядва радикален ислям. По думите му собствеността на терена е търговско дружество, с което Мюсюлманско настоятелство има договор за ползване под наем.

Избищали обясни, че джамията в центъра на града е недостатъчна да побере всички мюсюлмани в столицата, които според него били около 70 000 души.

По думите му по време на петъчните молитви се налага десетки вярващи да се молят на тротоара пред храма, като по този начин пречат на останалите граждани. Според него е необходимо изграждането на поне още две джамии в София.

"В петък е основната молитва, като присъстват около 350 души. Молитвата е на арабски, проповедта е на български. Тук не се проповядва нищо различно от това във всяка друга джамия", увери районният мюфтия на София.

Според него протестът е организиран от политическа партия.

Александър Цветков от партията на Боян Расате – БНС-НД, обясни пред София Topnovini.bg, че е на протеста, защото според него е недопустимо в един български квартал да се проповядва ислям, за когото не се знае какъв е.

„Не казвам, че е радикален, но след като сградата е обявена за склад за обувки в общината, значи има нещо скрито“, обясни той.

По думите му мюсюлмани, живеещи у нас, му разказали, че този молитвен дом съществува от 4-5 години. Не са го посещавали, но посещавали покани да го присъстват на молитва.

„От нашата организация съм само аз тук. Аз съм дошъл в качеството си на гражданин и жител на квартал „Люлин“. Ние нямаме нищо против да се проповядва, каквато и да било религия. Ние искаме да бъде изяснено това дали е джамия, или склад за обувки и какво се случва вътре“, категоричен е Цветков.

„Дойдохме да изразим една категорична позиция на жителите на „Люлин“, че тук няма да има нито ислямски център, нито турски складове – нищо, което е свързано с тази религия“, каза пред медията ни Марин Маринов, жител на квартала.

По думите му ислямизацията на България върви в пълен ход и те са тук, за да изразят категоричното си отношение, че няма да допуснат тази религия да обхваща все повече българи и християни.

„Тук се говореше, че има такъв център, но тласък даде един репортаж на „Господари на ефира“. Тепърва ще имат срещи с кмета на Столична община и други компетентни органи, които да ограничат създаването на този и други ислямски центрове“, обясни Марин Маринов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама