Нямаше дебат на пловдивския "Дебат за кОлтура"

13:00, 18 мар 16 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетина творци и също толкова представители на медиите присъстваха днес в Общинския съвет на "Дебат за кОлтура". Добрите намерения за дебат за културата в Пловдив на практика не се осъществиха, след като нито един от поканените представители на Общината не дойде на предварително обявената среща. Не дойдоха и граждани и така събитието се превърна в рутинна пресконференция.

Инициаторът на събитието Константин Бобоцов припомни, че вчера той заедно с други общественици присъстваха на общинската сесия с надежда да чуят коментарите в местния парламент относно бюджета и програмата на фондация "Пловдив 2019".

"Бяхме много огорчени от факта, че тези точки от дневния ред минаха без какъвто и да било дебат. Изобщо не беше заложена точка за дискусия на тема случващото се през последните дни в града и конкретно посегателството върху културни ценности", заяви Бобоцов. Той подчерта, че е липсвала дискусия и по единственото предложение, направено от Пепа Деведжиева, за увеличаване броя на членовете на контролния съвет на фондацията.

"Тази вълна е отворена, няма лидери, няма организатори, няма комитети. Искаме всички хора, които се интересуват, да дойдат и да обсъдят проблемите в културата, за да започнем реален дебат, а не само да сме активни във фейсбук", каза от своя страна Емил Миразчиев. Той припомни, че програмата на "Пловдив 2019", гласувана вчера на сесията, не е качена на сайта на Общината и не е достъпна за обществеността.

"Аз следя и лично съм потърпевш от процеси, които пряко атакуват културата, а не я подкрепят", каза още Миразчиев. Той напомни, че преди година бе разпространено открито писмо от творците в Пловдив с искане за промяна на критериите за оценка на събитията в културния календар. От Общината обещаха, че ще го направят, но до момента нищо не е променено.

"Тази фондация ("Пловдив 2019" - б.а.) се превръща в политическа машина за удовлетворяване на съответни интереси. Ние, гражданите, стартирахме тази инициатива и искаме тя да си остане на гражданите", категоричен бе Миразчиев.

По най-обсъжданата в Пловдив тема през последните дни - разрушаването на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8, също не са ясни или поне не са известни становищата на ръководството на фондация "Пловдив 2019". "Имаме усещането, че живеем в култура на авторитаризъм, подкрепяна от едно телефонно правителство", подчерта Бобоцов.

Миразчиев обаче бе обвинен в това, че с тази среща си прави пиар, от писателя Александър Секулов. Той бе категоричен, че големият проблем, за който никой не говори, е докъде е стигнал Пловдив в подготовката си за Европейска столица на културата през 2019 г., какво и свършено и какво предстои. "Мислех, че ще участваме в дебат, а това е някаква пресконференция. Аз категорично съм против и отказвам да бъда замесван в това по такъв брутален провинциален начин", избухна Секулов.

Чуха се и упреци към самите творци, че само се говори, а нищо не се върши. Във връзка с инициативата за промяна на критериите за оценка на проектите от културния календар трябваше отделните гилдии да изготвят и предложат свои варианти, но вече втора година това не е направено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама